NFL oyuncularında kafaya alınan darbeler depresyona neden oluyor

NFL oyuncularında kafaya alınan darbeler depresyona neden oluyor

Polis, 2 Mayıs günü evinde ölü bulunan Amerikan Ulusal Futbol Ligi (National Football League, NFL) oyuncusu Junior Seau’nun ölümünü intihar olarak değerlendiriyor. Malesef Seau ilk intihar eden NFL oyuncusu değil. Son araştırmalara göre kafaya sürekli alınan darbelerle depresyon arasında bir bağlantı var.

Uzmanlar, NFL oyuncularında beyin sarsıntısı ve kafaya alınan darbeler ile depresyon arasında bağlantı kuruyor.

Eğer Seau gerçekten intihar ettiyse, acaba onu intihara sürükleyen sebeplerin Amerikan futbolu oynadığı dönemle bir ilgisi var mı? Kafaya sürekli alınan darbelerin beyne etkisini bulmak amacıyla NFL oyuncularının beyinleri inceleniyor. Kafa hasarlarının kronik travmatik ensefalopatiye neden olduğu biliniyor.

NFL oyuncuları arasında bir çarpışmanın 20 yerçekimi gücünde olduğu tahmin edilyor. Bu kadar güçlü bir çarpışma kafaya denk geldiği takdirde, belli bir hasar olmasa ve yaralan oyuncu iyi görünse de bu tür çarpışmalar beyinde uzun dönemde kötü etkilere yol açabilir.

Bazı NFL oyuncularının beyinlerinde Alzheimer hastalarının beyinlerindekine benzer değişmeler saptandı.

Genel olarak eski NFL oyuncularında depresyona girme oranı normal insanlardan çok daha yüksek. Genel toplumda depresyon görülme oranı yüzde 5 civarındayken bu oran NFL oyuncularına yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişiyor.

Fonksiyonel MRI gibi testler birden çok beyin sarsıntısı geçiren sporcuların beyinlerde değişmeler oldugunu gösteriyor. Özellikle beynin depresyon bulaşan bölgelerinde daha az hareket saptandı.

Her ne kadar NFL oyuncularının durumu inceleniyor olsa da uzmanlar üniversite, lise ve hatta daha genç Amerikan futbolu oyuncuları ve kafa kafaya çarpışma ihtimali olan diğer spor dalları oyuncuları için de aynı endişeleri taşıyor. Uzmanlar, oyun sırasında çarpışmadan dolayı beyin sarsıntısı geçiren oyuncuların tamamen iyileşene kadar oyuna geri dönmemeleri gerektiğini vurguluyor. Oyuncuların uzun dönemde sağlığını korumak için bu tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.