NCAA’den Penn State’e 60 milyon dolarlık ceza

NCAA’den Penn State’e 60 milyon dolarlık ceza

Ulusal Kolej Sporları Birliği (NCAA), ismi çocuk tacizi skandalına karışan Penn State Üniversitesi’ni ağır bir şekilde cezalandırdı. Okulu 60 milyon dolar ödemeye mahkum eden birlik, aynı zamanda Penn State’in son 14 yılda kazandığı tüm zaferleri iptal etti. Üniversite, 4 yıl boyunca kolej futbolunun en prestijli etkinliklerinden biri sayılan sezon sonrası oyunlara katılamayacak. Penn State futbol takımının burs verebileceği oyuncu sayısı da 25’ten 15’e indirildi.

pennNCAA, Penn State’i kendi hazırlattığı raporla vurdu
Okula verilen cezanın temelinde Penn State yönetimi tarafından olayı araştırması için görevlendirilen eski FBI direktörü Louis Freeh’in raporu yatıyor. Temmuz ayı başında yayınlanan raporda Freeh, efsane koç Paterno ve diğer üst düzey okul yetkililerin ‘Sandusky tarafından işlenen suçları ört bas ettiğini’ açıklamıştı. NCAA bunun üzerine kendi soruşturmasını dahi yapmaya ihtiyaç duymadan okulu cezalandırdı.  

Cezalar NCAA tarafından Indianapolis’te düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu. Penn State yönetimini sert bir şekilde eleştiren NCAA Başkanı Mark Emmert, okulun ‘Sonuçları ne olursa olsun kazanma’ kültürünü ‘doğruluk, dürüstlük ve sorumluluk’tan önde tuttuğunu söyledi.

JoePaCezayla birlikte Joe Paterno, ‘kolej futbol tarihinde en çok maç kazanan hoca’ ünvanını kaybetmiş oldu. Paterno’nun 1998-2011 yılları arasında kazandığı tüm maçlar hükmen kaybedilmiş sayıldı. Paterno’nun heykeli cezaların açıklanmasından bir gün önce oku kampüsünden kaldırılmıştı.

Skandal geçtiğimiz yılın kasım ayında ortaya çıkmıştı. Buna göre 2001 yılında bir yüksek lisans öğrencisi yardımcı koç Jerry Sandusky’nin okul kampüsünde küçük bir çocuğu taciz ettiğine şahit olmuş ve koç Paterno’ya durumu haber vermişti. Paterno da bu bilgiyi rektör yardımcısı ve rektör de dahil olmak üzere okulun üst yönetimiyle paylaşmış fakat hiç biri polise haber vermemişti. Olay ortaya çıkınca Paterno ve rektör Spanier okul yönetimi tarafından kovulmuştu.

Skandalın ortaya çıkmasıyla gözaltına alınan Sandusky, 10 yıl boyunca 15 ayrı çocuğu taciz etme şüphesiyle yargılandığı 48 davasından 45’inde suçlu bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.