Yüksek Mahkeme, Sağlık Reformu’nu anayasaya uygun buldu

Yüksek Mahkeme, Sağlık Reformu’nu anayasaya uygun buldu

Kamuoyunda ‘Obamacare’ olarak dillendirilen Sağlık Reform’unda son kararı Yüksek Mahkeme verdi. Yüksek Mahkeme, Sağlık Reformu’nun önmeli ve büyük oranda paketi Anayasa’ya uygun olduğuna hüküm verdi. Dokuz üyeli Mahkeme’de Reform paketi 4’e karşı 5 oy ile kabul edildi.

Yüksek Mahkeme’nin Sağlık Reformu ile ilgili aldığı kararı 2000 yılında başkanlık seçim sonuçlarına yönelik verdiği hükümden sonra en önemli icraatı olarak değerlendiriliyor. Mahkeme’nin kararı Demokratlar da büyük sevince yol açarken Cumhuriyetçiler hayal kırıklılığı yaşadı. İşin en ilginç yanı ise Demokratları ve Başkan Barack Obama’ya zafer kazandıran kararın merkezinde Yüksek Mahkeme’nin başkanı ve 2000 yılında dönemin Başkanı George W. Bush tarafından atanan John G. Roberts’ın olması. Yüksek Mahkeme üyleri Reform’un geleceği konusunda tam anlamı ile ikiye bölünmüşken Roberts oyunu paketin Anayasa uygun olduğu yolunda kullandı.

Başkan Barack Obama tarafından 23 Mart 2010 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren ancak asıl 2014’te tam olarak hayata geçecek olan Sağlık Reform paketi basında Demokratların ve Başkan Obama’nın zaferi olarak yorumlandı. Yüksek Mahkeme Reform paketinde hayati öneme sahip olan tüm maddeleri Anayasa’ya uygun olduğuna hüküm verdi.

Obama hükümeti tarafından memnuniyetle karşılanan Yüksek Mahkeme’nin kararı Cumhuriyetçi Parti’de hayal kırıklılığına neden oldu. Yüksek Mahkemesi Başkanı John Roberts yaptığı açıklaması ile önümüzdeki 17 ay sonunda Amerika genelinde 32 milyon insan sağlık güvencesine kavuşacak.

Önceki Başkan George W. Bush tarafından Yüksek Mahkeme’ye atanan John Roberts, Reform paketine verdiği karar ile belki de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’in kasım ayındaki seçimleri kaybetmesinde önemli rol oynamış olacak. Birçok siyaset uzamanı Mahkeme’nin Reform paketine verdiği kararın 6 Kasım’da yapılacak olan Başkanlık ve Kongre seçimlerine büyük etki yapacağı görüşünde. Massachusetts eski valisi Mitt Romney, başkan seçilmesi durumunda Sağlık Reform’unu yürürlükten kaldıracağını açıklamıştı.   Siğrota şirketlerinin şiddetle karşı çıktığı paketi hastaneler ile doktor dernekleri destekliyor. Yine pakete zenginler karşı çıkarken dar gelirli Amerikalılar tarafından destekleniyor.
Demokrat Partililerin 60 yıllık hayali olan Sağlık Reform’u paketi en son Başkan Bill Clinton döneminde hayata geçirilmeye çalışılmış ancak Kongre engeli aşılamamıştı. Yaklaşık 2 yıl önce ölen Ted Kennedy’in (Başkan John F. Kennedy’in en küçük kardeşi) paketin imzalanarak yürürlüğe girmesinden sonra ‘‘artık rahat ölebilirim’’ diye önemini anlattığı Sağlık Reform’u Demokratların tam anlamı ile en büyük  hayali olan icraattı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.