Washington’da Esed’e altı ay ömür biçiliyor

Washington’da Esed’e altı ay ömür biçiliyor

Washington’da temaslarda bulunan Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu, Ankara’nın Amerikan yönetiminden Suriye krizinde daha net bir tavır sergilemesi yönündeki beklentisini iletti. Bu yönde işaretler aldıklarını kaydeden diplomatik kaynaklara göre Obama hükümetinden uzmanlar, Esed rejiminin altı aylık ömrü kaldığı görüşünde.

 

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Washington’da ABD hükümetinden yetkililerle yaptığı temaslarda başta Suriye bölgesel ve ikili konular masaya yatırıldı. Sinirlioğlu’nun Amerikan meslektaşı William Burns’le görüşmesine Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da kısa süreliğine uğradı.

 

İstişarelerde PKK ile barış sürecinin “çok kısa” gündeme geldiğini ve Türk tarafının bu konuda “hiçbir talep”te bulunmadığını bildiren diplomatik kaynaklar, Amerikalı yetkililerin girişimi desteklediğini ifade ettiler.

Suriye’deki “akut” krize ABD’nin ilgisinin “sınırlı” kalmasından yakınan Ankara, Obama hükümetinden ikinci döneminde “daha net” duruş sergilemesini bekliyor. Bu yönde işaretler aldıklarını kaydeden diplomatik kaynaklara göre Amerikan hükümetinden uzmanlar Esed’in işinin altı ayda biteceği kanaatinde.

 

Obama yönetiminin El Nusra cephesini terör örgütü listesine almasının zamanlamasına katılmayan Ankara, Amerikalılara “teferruatlarla uğraşmaktansa Suriye’deki krize odaklanma” telkininde bulunuyor. İran’la nükleer anlaşmazlık konusunda ABD’ye doğrudan, İsrail’e dolaylı verilen mesaj ise askerî çözümün mümkün olmadığı ve yeni sorunlara yol açacağı yönünde.

 

ABD Dışişleri Sözcüsü Victoria Nuland, Sinirlioğlu’yla görüşmelerinde Türkiye’nin terörle mücadelesine ve “adalet ve hukukun derinleştirilmesine” ABD’nin “süren desteği”nin de gündeme geldiğini kaydetti. Türk tarafı Washington’un terörle mücadeleyi desteklediği, ancak daha fazlasını yapabileceği kanaatinde.

 

‘Arap Baharı’yla ilgili gelişmeleri de masaya yatıran Türk ve Amerikalı yetkililer, İsrail, Ermenistan ve Güney Kıbrıs’ta yakında yapılacak seçimlerin bölgeye muhtemel etkilerini değerlendirdi. Enerji konuları ve Irak gündemde geniş şekilde yerini aldı. Müsteşar Sinirlioğlu, Savunma ve Enerji bakanlıklarında da temaslar yaptı. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Sinirlioğlu ile aynı gün Washington’daydı. Her iki ziyaretçinin Amerikalılarla resmî görüşmelerinde Türkiye-İsrail ilişkilerinin gündeme geldiği bildirildi.

 

Diplomatik kaynaklar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington’a öngörülen resmî seyahatinin tarihinin henüz belirlenmediğini bildiriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.