Rusya yaptırımlara karşı gıda kartını kullanmaya başladı

Rusya yaptırımlara karşı gıda kartını kullanmaya başladı

Rusya’nın ABD ve AB’nin yaptırımlarına karşı meyve ve sebze ithalatında sıkı kontrol ve yasaklamalara gitmesi Polonya, Moldova ve Ukrayna’ya pahalıya mal olacak.

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Janusz Piechocinski, Rusya’nın meyve ve sebze ürünleri başta olmak üzere gıda alımında yasak listesini genişletmesinin ülke ekonomisine 2014 zararının 700 milyon doları bulacağını açıkladı.

Piechocinski, Ukrayna’ya ihracatın yüzde 40 ve Rusya’ya ihracatın da yüzde 20 civarında gerilediğini açıkladı. Polonyalı bakan, “Anlaşılan o ki, uzun vadeli siyasi ve ticari bir savaşla mücadele etmek zorunda kalacağız…” dedi.

Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) 1 Ağustos’dan itibaren lisans ihlalleri ve sağlıksız ürün gerekçesi ile Polonya’dan meyve ve sebze ithalatını durdurdu.

Polonya Tarım Bakanlığı, Rusya’nın yasağını AB’nin uyguladığı yaptırımlara bir cevap olarak nitelerken, Moskova suçlamaları reddetti.

Rusya, Polonya’nın tarım ürünlerinin en çok ihracat yaptığı ülke.2014’de ihracat rakamı 840 bin ton meyve ve sebzeye ulaştı. Polonya Tarım Bakanlığı da 2014 için kaybın 670 milyon dolara ulaşacağını teyit etti.

Rusya, ABD’nin yaptırımlarına karşı McDonald’s, KFC ve Burger King’lerde denetimleri artırırken, Avustralya’dan inek, Letonya ve Litvanya’dan domuz ithalatına sınırlama getirdi. AB ile ekonomik işbirliği anlaşmasını imzalayan Moldova ile de Mart ayından bu yana meyve ithalatında sınırlamalar sürüyor. Rusya daha önce de sorun yaşadığı Gürcistan ve Belarus’ta gıda ithalatı ile ilgili yasaklamalar getirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.