Van’a özel kumbara BM için model oldu

Van’a özel kumbara BM için model oldu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Turkcell’in Van depremi akabinde gösterdiği afet yönetimi başarısını, düzenlediği uluslararası oturum ile üye ülkelerine örnek gösterdi. BM, Turkcell modeli ile afetlere müdahale edecek ve Van örneğinden çıkarılacak derslerle daha hızlı karar alacak.

Van’da Ekim ve Kasım 2011’de meydana gelen iki büyük deprem umutların tükendiği anda bile omuz omuza verilmesi halinde nelerin başarılabileceğini gösterdi. 75 milyonun yardım seferberliği ile yıkılan bir şehir yeniden imar edildi. Sivil toplum kuruluşları ve şirketler örnek kampanyalar düzenledi. Bunlardan biri de iletişim ve teknoloji şirketi Turkcell’in depremden sonraki 72 saatte şebekeyi ayakta tutmakla yetinmeyip şehirde moralleri yükseltecek kalıcı bir destek vermeye matuf düzenlediği yardım kampanyasıydı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın himayesinde Türk Eğitim Vakfı ile yola çıkan Turkcell, Van için Türkiye kumbarasına 5 milyon TL gibi yüksek bir meblağı bağışlayarak internet ve cep telefonları üzerinden SMS’le nakdi yardımda bulunmak isteyenlere de kapı aralamış oldu. Yardımlarla kumbara doldu taştı. Biriken 9 milyon 300 bin TL ile Van’da öğretmen kampüsü ve öğrenci yurdu inşa edildi. 192 öğretmen ve 132 öğrenci kumbaranın eseri binalarda ikamet ediyor.

Kasım 2012’de Birleşmiş Millet-ler’in (BM) kamu-özel sektör-sivil toplum işbirliğine örnek gösterilen ve IPRA Altın Dünya Ödülleri’nde ‘BM Özel Ödülü’ne layık görülen söz konusu çalışma önceki gün yine BM’de gündem maddesiydi. BM Kalkınma Programı (UNDP) Turkcell’in Van depremi akabinde gösterdiği afet yönetimi başarısını, düzenlediği uluslararası oturum ile üye ülkelerine örnek gösterdi. BM Turkcell modeli ile afetlere müdahale edecek ve Van örneğinden çıkarılacak derslerle daha hızlı karar alacak. New York’ta düzenlenen ‘Afet Durumlarında Kurumların Gösterdiği Esneklik ve İnovasyon’ konulu panelde Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye’nin kenetlenerek depremin yaralarını kısa sürede sardığını, özellikle yıkılan okulların yerine yenilerinin yapılması ve öğretmenlerin barınma ihtiyaçlarının giderilmesi ile Van’da durma noktasına gelen hayatın yeniden canlandığını ifade etti. Salondakilere seyrettirdiği film çok etkileyiciydi. Depremden birkaç ay sonra çekilmiş görüntülerde fedakar öğretmenlerimiz konuşuyordu. Biri arkadaşlarını enkaz altında kaybettiğini belirtiyordu ama şu sözleri ile her türlü takdiri hak ediyordu: “Öğrencilerime sarıldığımda bütün acıları unutuyorum.” Bir başka öğretmen öğrencilerinin şehri terk etmesinden duyduğu üzüntüyü gözyaşları ile anlatıyordu. “Biz buradayız, Van’ı terk etmeyeceğiz. Çünkü güneş Van’a tekrar doğacak.” diyen Metin öğretmen hepimize ders veriyordu.

Bu fedakar öğretmenlerin çağrısı, kararlı duruşun Türkiye’den 10 bin km uzakta ABD’de BM çatısı altında makes buldu. BM Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı Rebeca Grynspan, UNDP Genel Sekreter Yardımcısı Cihan Sultanoğlu, UNDP Başkan Yardımcı Vekili Jordan Ryan panelde Türkiye’nin sergilediği dayanışmayı övgü dolu sözlerle kayıtlara geçirdi. Süreyya Bey’in şu sözleri Turkcell’in bu işteki öncülüğüne dikkat çeken mütevazı yaklaşımdır: “Bugün tüm bu çalışmalarımızla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından dünyaya örnek gösterilmenin ve teknoloji partneri olarak seçilmenin gururunu yaşıyoruz.” Zira Grynspan, “Bu tecrübeden çok şey öğrenileceğine eminim.” diyerek Van’da ortaya konan imecenin hepimiz adına sebeb-i iftihar olduğunu teyit etmiyor mu?

BM’yi etkileyen deprem sonrası atılan 7 adım

Deprem felaketinin yaşandığı ilk andan itibaren afet durumlarında kesintisiz mobil iletişim için önceden planlanan tedbirler devreye girdi.

224 adet 2G ve 3G sahasıyla deprem sonrasında iletişim trafiği 4 katına çıkmasına rağmen 200’ün üzerindeki iletişim ünitesi hizmet vermeye devam etti.

Şebekenin desteklenmesi için hiç vakit kaybetmeden harekete geçen 200 kişilik Turkcell ekibi, tüm şebekeyi kısa sürede eksiksiz şekilde çalışır duruma getirdi.

Deprem sonrasında Turkcell Superonline internet şebekesinde herhangi bir kesinti yaşanmazken, bu şebeke üzerinden hem Turkcell müşterilerinin kesintisiz iletişimi için altyapı desteği sağlandı hem de deprem sonrası kesinti yaşayan diğer operatörlerin internet trafiklerinin ayağa kaldırılması için işbirliği yapıldı.

Depremzede Turkcell müşterileri acil durumlarda 112 ve 155’i aramaları gerektiği konusunda kısa mesajla bilgilendirildi.

Turkcell mühendisleri bazı müşterilerin aramak yerine 112 ve 155’e SMS gönderdiğini fark etti. Turkcell, müşterileri tarafından bu numaralara gönderilen SMS’leri, kamu kurumlarıyla işbirliği yaparak Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Sağlık Afet Koordinasyon Merkezi ile hızlı bir şekilde çözerek paylaştı, acil durumda olan kişilerin kurtarılmasına katkı sağladı.

Turkcell 10, 106 adet SMS gönderen müşterilerinden acil müdahale ve yardım ihtiyacı olan 65 kişiyi arayarak ihtiyaçlarını sordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.