“Türkiye, Kanada’nın soykırım politikasını sona erdirmek ve serbest ticaret anlaşması yapmak istiyor”

“Türkiye, Kanada’nın soykırım politikasını sona erdirmek ve serbest ticaret anlaşması yapmak istiyor”

Kanada’da yayınlanan National Post gazetesi, Mike Blanchfield imzasıyla yayınlanan bir haberde, Türkiye’nin Kanada ile soykırım politikasını sonlandıran bir serbest ticaret anlaşması yapmak istediğini belirtti ve Kanada Büyükelçisi Tuncay Babalı’nın, The Canadian Press ile yaptığı mülakata geniş yer verdi.

 

Mike Blanchfield’in haberi şöyle:

 

“Türkiye’nin Kanada Büyükelçisi, Harper hükûmetinin, Ermenilerin Osmanlı Türkleri tarafından öldürülmesini soykırım olarak niteleme kararının iki ülke arasında potansiyel olarak kârlı olabilecek ticari ilişkilere zarar verebileceğini söyledi. Büyükelçi Tuncay Babalı, The Canadian Press ile yaptığı mülakatta, Kanada’nın Birinci Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 1,5 milyon Ermeni’nin ölümüyle ilgili tutumunun hâlen ülkesini rahatsız ettiğini söyledi.

 

Babalı, ancak bunun, Türkiye’nin Kanada ile daha derin bir ekonomik ilişki kurmak istemediği anlamına gelmediğini söyledi.

 

Babalı, “İki ülke arasındaki potansiyele çok inanıyorum. Kanada’nın Türkiye’ye sunacağı ve Türkiye’nin de Kanada’ya sunacağı çok şey var. (…) Bir ülkeyi soykırımla suçlarken iş ilişkiniz normal seyrinde devam edemez. Bu ciddi bir iddiadır. Bu iddianın yasal ve tarihsel olarak desteklenmesi gerekir.” dedi.

 

Babalı ayrıca, “Burada atılacak adımlar var. Sonuç istiyoruz. Eylem istiyoruz. Somut adımlar atılmasını istiyoruz. Olumlu şeyler hakkında konuşmayı kabul edebiliriz ancak tango iki kişiyle yapılır.” dedi.

 

Babalı, mevcut karşılıklı ticaret hacmi olan 2,5 milyar doların, daha derin ekonomik ilişkilerle ulaşılabilecek 10-15 milyar dolarlık potansiyel seviyenin çok altında olduğunu ve Türkiye’nin Kanada ile serbest ticaret görüşmeleri başlatmak istediğini söyledi.

 

Babalı, soykırım konusunda Türkiye’nin Kanada’dan gelecek ve hükûmetin “bunu arkamızda bırakmak için çalıştığını” gösterecek bir iyi niyet göstergesi bekleyeceğini belirtti. Babalı, Dışişleri Bakanı John Baird’in Türkiye’yi ziyaret etmesinin önemli bir iyi niyet göstergesi olacağını, Baird’in kasım ayında yapacağı planlı bir ziyareti Ottawa’daki önemli bir kabine toplantısı nedeniyle iptal ettiğini söyledi.

 

Babalı, Baird’in Türkiye ile ilişkileri ilerletme yönündeki çabalarını takdir etti. Babalı, “İlişkilerimizi geliştirme ve ileri götürme yönünde Kanada tarafında siyasi istek varsa somut adımlar atmamız gerekir.” dedi.

 

Kanada Parlamentosu 2004 yılında yaptığı oylamada 1915-1923 yıllarındaki olayları Osmanlı Türkleri tarafından gerçekleştirilen bir soykırım olarak nitelemeyi kabul etmişti. Harper hükûmeti iktidara geldiğinde bu kararı resmîleştirdi ve bu adım Ankara’yı kızdırdı. Türkiye geçici olarak Kanada’daki büyükelçisini geri çekti. Türkiye uluslararası olarak soykırım nitelemesine karşı lobi faaliyeti yürütüyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.