Trump’a destek artıyor

Trump’a destek artıyor

Cumhuriyetçi Partinin 2016 başkanlık seçimlerinde başkan aday adaylarından olan Donald Trump’a olan destek artıyor.

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti içinde yükselen yıldızına inat halkın üçte ikisi de ünlü emlak milyarderinin başkan olmasından ciddi endişe duyuyor.

New York Times (NYT) ile CBS News’in ABD genelinde yaptığı ankete göre Trump’a olan destek artmaya devam ediyor. Cumhuriyetçi Parti içinde Trump’ın başkanlığını destekleyenlerin oranı yüzde 35’e yükseldi. Trump, en yakın rakibini ise ikiye katladı.

Aynı ankete göre yine Demokrat Parti içindeki yarışta bir değişme olduğu gözlenmedi. Başkan aday adayı Hillary Clinton en güçlü rakibi Seantör Bernie Sanders’a karşı aradaki puan farkını koruduğu dikkat çekti. İkili arasında yüzde 20 puan farkı bulunuyor.

Müslümanlar hakkında nefret söyleminden önce yapılan kamuoyu yoklamasında Trump’a Cumhuriyetçi Partili seçmeni yüzde 35 destek verirken Senatör Ted Cruz’un ilk defa ankette ikincilik durumuna yükseldiği görüldü.

Cruz, muhafazakar seçmenin yüzde 16 oranında desteğini aldığı dikkat çekti. Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan aday adaylığı önseçimlerinde yaşanan kıyasıya mücadelede üçüncü sırada ünlü emekli doktor Ben Carson yer alıyor. Carson’a destek oranı ankete göre yüzde 13. Ancak bir ay önceki aynı kurumların kamuoyu yoklamasına göre Carson yüzde 27 ile ilk sırada yer almıştı. Carson’a muhafazakar parti içindeki destek erimesi son açıklanan hemen hemen tüm anketlerde açıkça görülüyor.

Cumhuriyetçi Parti’deki mücadelede yükselme trendi gösteren Florida Senatörü Marco Rubio’nun açıklanan ankette düştüğü görüldü. Marco Rubio, Quinnipiac Üniversitesi gibi geçtiğimiz hafta açıklanan anketlerde Trump’ın arkasında ikinci durumda görünüyordu. Ancak NYT ile CBS News anketinde Rubio yüzde 9 ile dördüncü sırada gösterildi.

Bu dört başkan aday adayının dışında Cumhuriyetçilerdeki diğer 10 yarışmacının hepsinin destek oranının ancak yüzde 4 veya altında kaldığı vurgulandı.

DEMOKRATLAR KARARLI, CUMHURİYETÇİLERİN KAFASI KARIŞIK

Demokrat Parti içinde başkan adaylığı için yarışan yalnızca üç isim bulunuyor. Buna karşın Cumhuriyetçiler de ise tam 14 başkan aday adayı sözkonusu. Ankete göre Demokrat Partililerin yüzde 54’ü önseçimde kime oy vereceği konusunda kararını vermiş gözüküyor. Buna karşın Cumhuriyetçi Partililierin yüzde 64’ü karar vermek için henüz erken diyor.

Deneklerin yüzde 24’ü Trump’ın başkan olması durumundan kaygı duyarken yüzde 40’ının da korku içinde olduğu dikkat çekti. Aynı şekilde deneklerin yüzde 23’ünün Clinton’ın başkan olma ihtimalinden çekindiği yüzde 34’ünün ise korktuğu ortaya kondu.

NYT anket yorumlamasında, çıkan bu sonuçların politik kutuplaşmanın çok keskin şekilde yaşandığını ifade etti.

TRUMP’IN BAŞKAN OLMASINDAN PARTİSİNİN ÜÇTE BİRİ KORKUYOR

Trump’ın başkan olması durumunda muhafazakar parti seçmeninin yüzde 24’ü bunun büyük heyecan uyandıracak bir durum diye yorumlarken yüzde 40’ı da olumlu bakıyor. Ancak her üç Cumhuriyetçi seçmenden birisi Trump’ın başkan olmasından korkuyor.  

Demokrat Parti içinde ise Clinton’ın başkan olması durumunda bunun heyecan verici ve desteklediklerini belirtenlerin oranı yüzde 54. Clinton’ın başkan olmasından kaygı duyanlarda Demokrat Parti içinde yüzde 23 olarak ankette ifade edildi.

Anket, 4-8 Aralık tarihleri arasında bin 53 kişi kayıtlı seçmen ile telefonla görüşülerek hazırlandığı bildirildi. Anketin yanılma payının ise yüzde artı 4 ve eksi 6 olarak kaydedildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.