Temsilciler Meclisi’ndeki ilk ‘Cumhuriyetçi siyahi kadın milletvekili’ olabilecek mi?

Temsilciler Meclisi’ndeki ilk ‘Cumhuriyetçi siyahi kadın milletvekili’ olabilecek mi?

(HABER ANALİZ) 6 Kasım genel seçimlerine 6 aydan az bir zaman kala, ön seçim yarışları ve hesaplar da gittikçe kızışıyor. 2012 seçimlerinde Amerika’nın idari bölge haritalarının yeniden belirlenecek olması bir çok siyasi için daha fazla iş ve ulaşılacak daha fazla insan demek. Politika analistleri tarafından Amerikan politik tarihi içindeki ‘en zor seçimler’ olarak tanımlanan seçimlerde sivrilmeye çalışan isimlerden bir tanesi de Mia Love.

Utah, Temsilciler Meclisi’ne yalnızca bir tane demokrat temsilci gönderen ülkenin siyasi açıdan en muhafazakar eyaletlerinden bir tanesi.  Eyaletin Cumhuriyetçi kanadı ön seçimlerde yaptığı atak ve yüreklendirici konuşmayla dikkatleri üzerine toplayan Mia Love’ı Demokratik milletvekili Jim Matheson’un rakibi olarak belirledi. Mia Love 2012 seçimlerinde Demokratik rakibini geride bırakabilirse Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Parti’den yer alan ilk Afrika kökenli kadın temsilci olarak da tarihe geçecek. Salt Lake şehrinin belediye başkanı Mia Love oldukça ilginç bir öz geçmişe sahip.

Mia Love Haiti’den göç eden bir anne ve babanın ikinci kız çocuğu. Connecticut’ta büyüyen ve burada üniversite eğitimini tamamlayan Love, eşi Jason Love’la tanıştıktan sonra Mormon inancına geçiş yapıyor. Katolik bir Hıristiyan olarak büyütülen Love’ın bu inanca geçmesi Mormon dinine mensup olanların kalesi olarak görülen Utah’da oldukça işine yarayacak gibi. Love’ın eşi Jason da bu dinin misyonerlerinden bir tanesi.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’nin oğlu Josh Romney yayınladığı bir video kaydıyla Mia Love’ı desteklediğini açıkladı. Mitt Romney’le beraber son zamanlarda ülkenin en fazla konuşulan dinlerinden bir tanesi olan Mormonluk 1976 yılına kadar zenci üyelerine tam üyelik hakkı vermiyordu. Bu yıldan sonra Tanrı tarafından bir emir aldıklarını açıklayan kilise Afrika kökenli üyelerini tam üyeliğe geçirdi.

Mia Love’ın ön seçimlerde eyaletin en ünlü ve güçlü Cumhuriyetçi adaylarından bir tanesi olan Carl Wimmer’ı büyük bir oy farkıyla geride bırakması ve delegelerden yüzde 70 oranında destek alması şansının yüksek olduğunu gösteriyor.
Love için avantajlı olan bir diğer durum ise seçim bölgesi olan 4. idari bölgenin 2012 seçimleri için yeniden çizilmiş olması. Jim Matheson bu bölgedeki seçmenlerin yalnızca dörtte birini tanıyor. 6 ay sonraki seçimler için kendisini seçmenlerinin büyük kısmına yeniden tanıtmak ve onların güvenini kazanmak durumunda.

Mia Love aynı zamanda ‘Ben Mormon’un’ ulusal reklam kampanyasındaki yüzlerden de bir tanesi. 3 çocuk annesi olan 37 yaşındaki genç kadının belediye başkanlığı dışında herhangi bir devlet tecrübesi mevcut değil.

Sosyal devlet anlayışını eleştiren Mia Love, bireysel çaba ve çalışmanın devletten imkan beklemekten daha doğru olduğunu her fırsatta vurguluyor. Love aynı zamanda Temsilciler Meclisi’ne girmesi halinde The Congressional Black Caucus’a girip orayı baştan başa değiştireceğini de belirtiyor. Bu birliğin meclis içinde ‘ırkçılık’ yaptığı ise Love’ın ilerleyen günlerde oldukça tartışılacak ifadelerinden.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.