Süper Salı Romney ile Santorum’un yarışı sürdüreceğini gösterdi

Süper Salı Romney ile Santorum’un yarışı sürdüreceğini gösterdi

Dün 10 farklı eyalette yapılan parti içi ön seçim sonuçları Massachusetts eski valisi Mitt Romney ile Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum arasındaki yarışın devam edeceğini gösterdi. Süper Salı’da 10 eyaletteki seçim sonuçlarına göre Romney 6, rakibi Santorum ise 3 eyalette galip geldi. Seçim sonuçlarına göre delege sayısında rakibine büyük fark atan Romney’nin, önümüzdeki hafta yapılacak olan üç eyaletteki ön seçimlerde bu avantajını koruyup koruyamayacağı merak konusu.
6 Kasım’daki başkanlık seçiminde Başkan Barack Obama’nın rakibinin Cumhuriyetçi Parti’den kimin olacağını belirlenmesi açısında kritik öneme sahip olan Süper Salı’da en kritik eyalet Ohio olarak görülüyordu. Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasındaki genel seçimlerde  dahi hep sonucu büyük önem arz eden Ohio, politik olarak ülkedeki kutuplaşmanın da merkez üssü konumunda. Parti içi ya da partiler arasındaki mücadelede kimin kazanacağı bir anlamda Ohio’da netleşiyor. Bu kadar kritik öneme sahip olan Ohio’da gülen taraf Romney oldu. Romney, rakibi Santorum’a yalnızca yüzde 1 oy fazlası ile üstünlük sağladı. Romney oyların yüzde 38’ini alır iken Santorum yüzde 37’de kaldı. Romney Ohio dışında bir dönem valilik yaptığı Massachusetts, Vermont, Virginia, Alaska ile Mormon mezhebinin ağırlıkta olduğu Idaho eyaletlerinde ön seçimlerden galip çıkan isim oldu. Buna karşılık Santorum ise Tennessee, Oklahoma, Kuzey Dakota’daki (henüz bu eyalette delegeleri kimin kazandığı belirlenmedi) parti içi ön seçimin galibi olarak belirlendi.
Georgia eyaletindeki seçimin galibi ise sert çıkışları ile tanınan Temsilciler Meclisi eski başkanı Newt Gingrich oldu. Son olarak 21 Ocak’taki Güney Carolina eyaletindeki ön seçimi kazanan Gingrich, memleketi Georgia’da elde ettiği başarı ile yarışa devam etme kararını sürdürdü.
ucu
DELEGE TOPLAMINDA ROMNEY RAKİPSİZ
Kasım ayında yapılacak genel seçimlerde Demokratik Parti’nin adayı Başkan Barack Obama’nın rakibi olmaya hak kazanacak aday için hayati öneme sahip ‘Super Tuesday’ Süper Salı, Cumhuriyetçi Parti’nin 10 eyalette yapılan ön seçimlerini kapsıyor. Yarışı göğüslemek için 1144 delege sayısına ulaşması gereken Cumhuriyetçi adaylar, tüm eyaletlerde başabaş mücadele etti.
Süper Salı ile birlikte 419 delegenin tahmini olarak Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayları arasında dağılımı ile bugüne kadar kazandıkları toplam delege sayısı şu şekilde belirlendi; Romney 415, Santorum 178, Gingrich 107 ve Ron Paul ise yalnızca 46.
Süper Salı’da 6 eyalette kazanmasını bilen Romney 212 delege elde ederken 3 eyalette galip gelen Santorum ancak 86 civarında delgeyi kendi hanesine yazabildi. Sadece Georgia’da kazanan ve ikinciliği dahi olmayan Gingrich, Süper Salı sonunda 74 delege elde etti. Delege bakımından Süper Salı’nın en büyük kaybedeni Paul oldu. Dört eyalette ikincilik elde etmeyi başaran Paul ancak 21 delegenin oyunu kendi hanesine yazdırabildi.

KIRSAL SANTORUM’U DESTEKLİYOR ŞEHİRLER İSE ROMNEY TARAFTARI
Süper Salı sonuçları bir kez daha Romney’in büyük şehirler de Santorum’un ise kırsal kesimde destek bulduğunu gösterdi. Parti içindeki ön seçim yarışında Santorum muhafazakarları Romney ise liberalleri temsil ediyor. Bunun ile birlikte Süper Salı sonunda parti içinde kadınların ağırlıkla Romney’e destek verdiği bir kez daha ortaya çıktı. Ohio eyaletinde Romney’nin kadınların yüzde 44’ünün Santorum’un ise ancak yüzde 28’inin oyunu alabildiği görüldü. Santorum, kürtajın yasaklanması, dinin yönetimde daha ağırlıkta olması, eş cinsel evliliğe izin verilmemesi gibi konularda muhafazakar çevrenin hissiyatına tercümanlık ediyor.
Rick Santorum Tennessee ve Okhaloma’daki muhafazakar Cumhuriyetçi tabana seslenerek yüzde 39’luk ve yüzde 34’lük oy oranlarıyla bu önemli eyaletleri ele geçirdi. Analistlerin yorumu güney eyaletlerinde dinin seçmen yönelimlerini belirleyen en önemli faktörlerden olduğuydu.
Mitt Romney ise Virginia eyaletinde üstünlük sağladı. Newt Gingrich ve Rick Santorum’un isimlerinin oy pusulalarında yer almadığı bu eyalette Romney, yüzde 59’luk oy oranına ulaştı. Ron Paul Virginia eyaletinde oyların yüzde 41’ini kazandı.
Kuzey Doğu eyaletlerinden Vermont’da da ipi göğüsleyen isim olan Mitt Romney, bu eyaletteki en yakın rakibi olan Santorum’u 12 puan geride bırakarak yüzde 40’lık bir oy oranıyla delege sayısının çoğunluğunu ele geçirdi.
Süper Salı’dan sonra en kritik yarışlardan birisi de Kansas, Alabama ile Mississippi eyaletlerinde önümüzdeki hafta yapılacak olan ön seçimler. Üç muhafazakar eyalette de Romney’in nasıl performans göstereceği merak konusu iken Santorum bu eyaletlerde favori olarak gösteriliyor. Ancak yine bu üç muhafazakar eyalette Gingrich’in bir sürpriz yapması olanak dahilinde görülüyor.
Süper Salı’da hiçbir eyalette yarışı birincilikle tamamlayamayan Teksas milletvekili Ron Paul’un, henüz sonuçları açıklanmayan Alaska eyaletinde de başarı göstermesi beklenmiyor. Ancak Paul, Vermont, Idaho, Kuzey Dakota ile Virginia eyaletlerinde yarışı ikincilik ile tamamladı. Paul bir anlamda Süper Salı’nın en favori ikincisi oldu.
Devletin küçülmesi, eyaletlerin daha fazla bağımsızlaştırılması, dış politikada müdahaleci bir çizgi yerine daha yapıcı bir politika savunan Paul özellikle gençler arsında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adayları arasında en fazla destek bulan ismi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.