Son önseçimin galibi de Clinton

Son önseçimin galibi de Clinton

Demokrat Parti başkan adaylığı için Washington D.C’de yapılan son önseçimin galibi de Hillary Clinton oldu.

D.C’de bugün yapılan önseçim ile 2016 başkan adaylığı için yaklaşık dört aydır süren seçim süreci de resmen tamamlanmış oldu.

Salı akşamı sandıkların kapanmasının ardından oyların sayımı sonunda Washington D.C’deki Demokrat Parti önseçimini Hillary Clinton’ın rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’a karşı kazandığı açıklandı. Washington D.C bugün (salı) yapılan son önseçimde kullanılan oyların yüzde 78.7’sini Clinton kazanırken, Sanders yüzde 22’de kaldı. Clinton D.C’nin 38, Sanders ise 6 delegesini kazandı.

Clinton geçen hafta 6 eyalette birden yapılan önseçim ile birlikte Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kazanmaya yetecek delege sayısına ulaşmıştı.

Clinton, son önseçimi de kazanarak Temmuz ayının son haftasında Philadelphia şehrinde yapılacak olan kurultaya moral üstünlüğü ile gidecek.

Clinton, süper delegelerle birlikte başkan adaylığını kazanan isim. Ancak rakibi Sanders yenilmesine rağmen mücadeleyi kurultaya kadar sürdürmede kararlı. Sanders bugün yaptığı basın toplantısında, Clinton’a karşı sürdürdüğü seçim yarışını kurultaya kadar götüreceğini yineledi.

BERNIE SANDERS NEDEN SEÇİM YARIŞINI BIRAKMIYOR?

Başkan Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden, geçen hafta içinde başkanlık yarışında Hillary Clinton’ı desteklediklerini açıklamıştı. Bugüne kadar partinin 712 tane bulunan süper delegesinden 600’e yakını Clinton lehine destek açıklamasında bulundu.

Sanders’a ise şimdiye kadar yalnızca 48 süper delege destek açıkladı. Clinton, süper delegelerle birlikte başkan adaylığı için gerekli olan 2 bin 383 delege sayısını fazlasıyla geçti. Bu saatten sonra Sanders’ın yarışı kazanma şansı mucize olmadıkça sıfır. Herkes Vermont Senatörü’nün yarışa neden devam ettiğini soruyor.

Bu sorunun cevabı ise Sanders’ın seçmenlerine vaat ettiği sözlerinde gizli. Yani Sanders, oy istediği halka söz vermiş olduğu politikaları Clinton aracılığı ile hayata geçirme.

SÖZ VERİLEN POLİTİKALAR NE?

Bunların başında saat ücretinin ülke genelinde 15 dolara çıkarılması. Bir diğeri devlet kolejlerinin ücretsiz hale getirilmesi. Yine Sanders’ın hayata geçebilmesi için mücadelesini verdiği bir projesi de çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve dar gelirlilere devletin daha fazla desteği.    

Sanders, bugüne kadar oyların çok büyük bir kesmini genç seçmenden aldı. Sandığa gelmekte isteksiz olan gençleri sandığa çekmeyi başaran Sanders’ın eli bu nedenle Clinton’a karşı güçlü. Clinton ile Sanders masada anlaşamaz ve çekişme kurultay sonrasına taşar ise 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump’ın kazanma şansını arttırır.

Partiye destek verenlerin küsmemesi, oyların bölünmemesi için Clinton ile Sanders’ın uzlaşması elzem görünüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.