Senato petrol boru hattı projesini onayladı, Beyaz Saray mesafeli

Senato petrol boru hattı projesini onayladı, Beyaz Saray mesafeli

Kongre’nin üst kanadı olan Senato, Keystone XL olarak adlandırılan petrol boru hattı projesini onayladı. Ancak  altı yıllık görevi süresince sadece üç defa veto hakkını kullanan Başkan Barack Obama, projeye mesafeli.

Geçtiğimiz gün Senato’da 36 karşı 62 oyla kabul edilen boru hattı projesi, Cumhuriyetçiler ile Beyaz Saray arasında sorun olmaya devam ediyor. Cumhuriyetçiler, Kanada’dan Meksika Körfezine kadar uzanacak olan boru hattı projesini desteklerken Obama yönetimi, çevreye vereceği zarar nedeniyle mesafeli duruyor. Temsilciler Meclisi’nden Keystone XL projesinin geçip geçmeyeceği de muallak. Son üç haftada üzerinde 40 madde değişikliği yapılan projenin Kongre’de onaylanması durumunda bile Beyaz Saray’ın bunu veto etme ihtimalinin yüksek olduğu öngörülüyor.

Kanada’nın Calgary eyaletinden Houston’a kadar uzanacak olan dev projeye Cumhuriyetçiler yeni istihdam sağlayacağı ve ABD’nin dışa petrol bağımlılığını azaltacağını savunuyor. Cumhuriyetçiler Başkan Obama’yı devletti hantallaştırmak ve sosyal içerikli politikalar nedeniyle de bütçeye ek yük yapmakla eleştiriyor. Lakin Keystone projesinin Washington D.C tarafından onaylanması durumunda bunun için federal hükümetin 8 milyar dolar harcama yapması öngörülüyor.

Çevreci derneklerin şiddetle karşı çıktığı projeye Obama sıcak bakmıyor. Ancak ulusal çıkar ve Meclis’te bulunan 28 Demokrat milletvekilinin projeyi desteklemesi Obama’nın fikrini değiştirmeye yetip yetmeyeceğini önümüzdeki haftalarda kesinlik kazanacak gibi görünüyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.