Savunma Bakanı Panetta Senato’ya ifade verdi

Savunma Bakanı Panetta Senato’ya ifade verdi

Savunma Bakanı Leon Panetta, Bingazi konsolosluğuna yapılan saldırıda ”zaman ve mesafe problemleri” ve saldırının hızlı gerçekleşmesinin, ABD askeri güçlerinin, Büyükelçi Chris Stevens dahil 4 Amerikalı yetkilinin kurtarılması için zamanında yanıt vermesini engellediğini söyledi.
    
Panetta ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, Senato’nun Silahlı Hizmetler Komitesi’ne, ABD’nin Bingazi konsolosluğuna düzenlenen saldırıyla ilgili ifade verdi.
    
Komitede, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın ifadesinde olduğu gibi, Cumhuriyetçi senatörler, Bingazi saldırısına verdiği karşılık ve bilgilendirme yöntemi nedeniyle yönetime ciddi eleştiriler yöneltti.
    
Panetta, ısrarlı sorular üzerine, saldırıya yönelik herhangi bir sinyal veya spesifik istihbarat olmadığının altını çizdi.
    
Saldırı haberini, o gün Başkan Barack Obama ile görüşmek için Beyaz Saray’a gittiğinde aldığını belirten Panetta, Obama’yı kendisinin bilgilendirdiğini söyledi.
    
Obama’nın da bölgeye en kısa zamanda birlik konuşlandırılmasını istediğini ifade eden Panetta, saldırıya yönelik ABD ve Avrupa’daki özel timleri harekete geçirdiklerini ama onların bölgeye vaktinde varamadığını kaydetti. Panetta, bu ekipler daha hızlı hareket etmiş olsaydı bile oraya yine vaktinde varamayacaklarını ve 4 Amerikalı yetkilinin ölmesini önleyemeyeceklerini dile getirdi.
    
Sabit kanatlı savaş uçakları veya savaş helikopterinin neden gönderilmediğine yönelik soru üzerine de Panetta, bunların konuşlandırılmasının en az 9-12 saat gerektirdiğine, bu araçlar hızlı biçimde varmış olsaydı bile, kaos ortamının doğru hedefleri vurmaları için gereken kesin bilgilere sahip olmalarını engelleyeceğine dikkati çekti.
    
Panetta, bunun yanında uçaktakilerle konsolosluktakiler aralarında hiçbir iletişim bağlantı aracı olmayacağından, büyükelçi ve diğerlerinin nerede olduğunu bilemeyeceklerine işaret etti. Panetta, ”Bu çok net ve basit, zaman ve mesafe problemi” dedi.
    
Panetta, Bingazi’deki saldırının hızının, ABD askeri güçlerinin, Büyükelçi Chris Stevens dahil 4 Amerikalı yetkilinin kurtarılması için zamanında yanıt vermesini engellediğini vurguladı. Obama yönetiminin, Bingazi’deki 6 saat arayla gerçekleşen iki ayrı saldırıya karşı hızlı yanıt vermeye çalışırken, aynı anda Tunus, Mısır ve Libya’nın başkentindeki protesto gösterilerinin yarattığı tehdidi değerlendirmeyle de uğraştığını ifade eden Panetta, ”ABD, dünya genelindeki muhtemel her olayda dakikalar içinde alanda olacak şekilde küresel bir 911 hizmeti sağlama kapasitesine sahip değil ve olamaz da. ABD ordusunun, dünyadaki her misyonun yanında itfaiye istasyonu yerleştirilmesine yönelik ne kaynakları ne de böyle bir sorumluluğu var” dedi.
    
Panetta, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ın Obama ile ilk görüşmelerinin ardından konuyla ilgili tekrar görüşüp görüşmediklerine yönelik soru üzerine, ”hayır” yanıtını verdi. Panetta, ancak Beyaz Saray’ın askeri yetkililerle temasta olduğunu ve durum hakkında bilgisi bulunduğunu kaydetti. Graham’ın ”(Obama) 8 saat boyunca hiç mi merak etmedi?” sorusu üzerine Panetta, Obama’nın Amerikan vatandaşlarının hayatından endişeli olduğu noktasında hiçbir şüphe bulunmadığını kaydederek, ”Başkan neler olduğu konusunu gayet iyi biliyordu” diye konuştu.

Panetta, ABD’nin Bingazi Konsolosluğuna yapılan saldırıyla ilgili ilk değerlendirmelerin bazılarının ”tamamen yerinde olmadığını” itiraf ederken, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dempsey de olayı ”istihbarat boşluğu” olarak tanımladı.
    
Oturumda Dempsey, ABD ordusunun, ortamın gerektirdiği imkanlar çerçevesinde yapması gerekeni yaptığını söyledi.
    
Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise buna sinirlenerek, Dempsey’nin sözlerinin yanlış olduğunu, ABD’nin askeri kapasitesinin olaylara hızlı biçimde müdahale etme imkanı tanıdığını savundu.
    
Senatör Kelly Ayotte’un İtalya’daki F-16 jetlerinin neden Libya’ya gönderilmediğine yönelik sorusu üzerine Dempsey, uçağın hazır hale getirilmesinin 20 saat alacağını belirterek, ”Yanlış bir araç olurdu” dedi.
    
Dempsey, olayın İkiz Kulelere saldırının düzenlendiği 11 Eylül’ün yıl dönümünde olduğuna dikkati çekerek, ”O gün her yer 11 Eylül’dü” ifadesini kullandı.
    
“BENİM İÇİN DE SÜRPRİZ OLDU”
        
Senatör Saxby Chambliss’in Panetta ve Dempsey’ye, ”Bingazi olayını istihbarat başarısızlığı olarak değerlendirir misiniz?” sorusu üzerine Panetta, olayla ilgili bazı ilk değerlendirmelerin daha uzun ve kapsamlı olması gerektiğini belirterek, ”ilk değerlendirmelerin bazıları tamamen yerinde değerlendirmeler olmadığını” kaydetti. Dempsey ise olayı daha çok ”istihbarat boşluğu” olarak tanımladı.
    
Senatör Graham oturumda, ABD’nin bir önceki Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Kongre’de geçen ay katıldığı Bingazi oturumunda, Büyükelçi Stevens’ın saldırı öncesinde gönderdiği, Bingazi’deki misyonda güvenlik kaygılarıyla ilgili notu görmediğine dair sözlerini hatırlattı. Dempsey, ”Bu nottan haberi olmadığını bilmiyorum. Benim için de sürpriz oldu” dedi.
        
SURİYE
        
Oturumda McCain, New York Times gazetesinin ortaya çıkarttığı, daha önceden eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile eski CIA Başkanı David Petraeus’un Suriyeli muhaliflere silah desteği verilmesine yönelik hazırladığı önerileri hatırlatarak, ”Bunu desteklediniz mi?” sorusunu yöneltti.
    
Panetta ve Dempsey, ”Evet” diyerek desteklediklerini ifade etti. Böylelikle, ABD Savunma Bakanlığı Suriyeli muhaliflere silah desteği sağlama fikrini ilk kez dile getirmiş oldu.
        
BÜTÇE KESİNTİLERİ
        
Panetta, komitedeki ifadesinde bütçe kesintilerine de değindi. Savunma Bakanlığı bütçesinden ciddi kesintiler yapılması halinde, bunun, ABD’nin bu alanda artık birinci güç olmasını engelleyeceğini söyledi.

”Bu durum, ulusal savunmamıza ve tehlikeli bir dünyada krizlere yanıt vermeye dönük taahhütlerimize çok ciddi zarar verir” diyen Panetta, Kongre’nin bütçe konusunda zamanında harekete geçmemesi halinde, bakanlık olarak atacakları adımlar ve küçülmelerin geri döndürülemez konular olduğunu ifade eti.
        
KÖRFEZ BÖLGESİ

Panetta, Körfez bölgesindeki gemi uçağı sayısını düşürmeleriyle ilgili olarak da İran Körfezi bölgesindeki muhtemel tehditlerle başa çıkmak için her zaman gerekli adımları atacaklarını kaydetti.
    
Panetta, ”İran’dan gelen tehditlerle başa çıkmaya hazır olduğumuzdan emin olmak için her şeyi yapacağız. Şimdi orada bir tane uçak gemimiz var ve oraya diğer güçlerimizi konuşlandıracağız, böylelikle aradaki boşluğu doldurabileceğimizi ümit ediyorum” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.