Romney’in yardımcısı Ryan kimdir?

Romney’in yardımcısı Ryan kimdir?

Henüz 42’isinde ve Temsilciler Meclisi’ne ilk seçildiğinde ise 29 yaşında olan Cumhuriyetçi Parti’nin Wisconsin milletvekili Paul D. Ryan, geçmişi, çalışkanlığı ve siyasetteki çizgisi ile istikrarlı bir isim. Hiçbir sakandala ismi karışmamış olan Ryan, enerjisi, sempatik kişiliği, güler yüzlülüğü ile birçok insanın takdirini kazanmış biri.  

29 Ocak 1970 yılında Wsiconsin’de doğan Ryan, avukat bir baba ile ev kadını bir annenin çocuğu. Temsilciler Meclisi’ne ilk defa 1998 yılında seçilen Ryan, Wisconsin eyaleti 1. bölgeden 7 dönemdir vekilliği yapıyor. Girdiği ilk seçim dışında diğer tüm 6 seçimde rakiplerinden iki kat daha fazla oy alan Ryan, kasım ayındaki başkanlık seçimlerine kadar gündemde en çok yer alacak isimlerden biri.  

Tam ismi Paul Davis Ryan. Aile kökeni Alman ve İrlanda asıllı. Paul, ailesinin 5.ci jenerasyonu olarak Wisconsin’ın Janesville şehirde doğdu. Orman yürüyüşü ile kayak boş vakitlerinde en çok sevdiği uğraşlar arasında. Ryan, bu nedenle vakit buldukça Amerika’nın en ünlü sıra dağı olan Rocky dağlarına giderek kamp yapması ile de tanınıyor.  

2011-12-15T182210Z 1 BTRE7BE1F1D00 RTROPTP 3 HEALTH-US-USA-MEDICARE JPG 475x310 q85

BABA TARAFINDAN YETİM


Yaşadığı şehirdeki Joseph A. Craig lisesinden 1988 yılında mezun olan Ryan, okul arkadaşları tarafından o yıllarda  ‘balo kralı’ olarak seçilir. Ohio eyaletinin Oxford şehrindeki Miami Üniversitesi’nin siyasal bilgiler fakültesinden 1992 yılında mezun olan Ryan, öğrenciliği biter bitmez memleketine dönerek bir akrabasının iş yerinde danışman olarak işe başlar.

Henüz 16 yaşında iken babasını (55) kalp krizi nedeniyle kaybeden Ryan, dedesi (57), dedesinin babasını (59) da kalp krizi nedeniyle kaybetmiş. Yani ailede kalp krizi ırsi.

Stajer olarak öğrenclik döneminde Bob Kasten’ın yanında çalışan Ryan, 1992 yılında seçimi kazanan Kasten’in konuşma metinlerini yazan kişi olarak siyasete ilk adımını atar. Ryan yalnızca Kasten’in konuşma metnini yazmak ile kalmaz ekonomi konusundaki bilgisi nedeniyle de bazı kurumlara danışmanlık hizmeti verir. Ryan 1996 yılında başkan yardımcısı olarak seçimlere giden Jack Kemp’in de konuşma metnini yazan kişi olur. Ryan birçok Cumhuriyetçi Partili milletvekili ile çalışır 1998 yılında kadar ve bu sene doğup büyüdüğü eyalettin 1. seçim bölgesinden milletvekili adayı olur. Rakibine karşı seçimi Ryan yüzde 57’e karşı 33 ile kazanır. Bundan sonra gideceği tüm seçimleri Ryan rakipleri karşısında fark atarak kazanmayı başarır.

2000 yılının son ayında vergi avukatı olan Janna Little ile evlenen Ryan, bu evlilikten Elizabeth Anne, Charles Wilson ve Samuel Lowery adında üç çocuk sahibi olur. Vatikan’a bağlı olan John Vianney Kilisesi’nin müntesibi olan Ryan, günlük sporunu yapan, sıkı bir Green Bay Packers Amerikan futbol takımı taraftarı.


la-pn-blow-to-rick-santorum-mitt-romney-wins-w-001

ÖNCE ASKERE DİL UZATTI SONRA ÖZÜR DİLEDİ

Cumhuriyetçi Parti’nin son iki yıldır Temsilciler Meclisi’nde parlayan isimlerinden olan Ryan, Başkan Barack Obama hükümetine karşı hazırlarıdığı alternatif bütçe ile tanınır. Ryan, Nisan 2011 yılında hazırlayıp sunduğu bütçes tasarısına ‘‘Refah Yolu’’ ismini verirken sağlık sisteminin yapı taşlarından olan Medicare için getirdiği alternatif yaklaşım kamuoyndan destek buldu. Ancak bütçedeki diğer kalemler kendi mensubu olduğu parti tarafından bile eleştirildi.

Yine Obama hükümetinin bütçesine tepki olarak bu yılın mart ayında hazırlayıp kamuoyuna sunduğu ikinci alternatif bütçe programına da Ryan, ‘‘Refah Yolu; Amerika’nın Yenilenme Tasarısı’’ adını verdi.

paul-ryan-9a21bc9c36d0c962

BÜTÇELERİN ADAMI


Ryan’ın hazırladığı bütçe planına getirilen en büyük eleştiri ise gerçekci olmayışı yönünde oldu. Dar ve orta gelirli ailelere yönelik vergi indirimini içerirken, yıllık geliri 100 bin doların üzerinde olanlara ise büyük oranda ek vergi getiriyordu. 2011 yılında Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Partili vekillerinde desteği ile Demokratlarla birlikte Ryan’ın bütçe tasarısı ret edildi. Daha sonra 2012 için hazırladığı bütçe planı ise Ryan’ın Temsilciler Meclisi’nden geçtikten sonra Senato’da bazı Cumhuriyetçi senatörlerin de desteği ile yine Demokratlar tarafından önlenerek yasllaşmasının önüne geçildi.

Romney ile birlikte kasım ayındaki seçimlerde Başkan Obama’ya karşı mücadele edecek olan Ryan, orta halli bir Amerikan ailesinin birey olması hanesine pozitif bir katkı sağlıyor. Aslında Romney’in varlıklı hem de seçkin yetişmesine karşın Paul Ryan’ın deyim yerinde ise tırnakları ile kazıyarak edindiği kariyeri bir anlamda Cumhuriyetçi başkan adayının ‘‘elit’’ geçmişini dengeliyor. Zira Romney Cumhuriyetçi tabanda dahi çok elit olmakla eleştiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.