Romney’e ”yüzde 47” sözü ağır maliyet getirecek

Romney’e ”yüzde 47” sözü ağır maliyet getirecek

Geçtiğimiz haftasonu internet ortamına düşen Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney, sarf ettiği yüzde 47’lik sözünün kendisine ağır maliyet getireceğini gösteriyor yapılan anket sonuçları.

Romney’in, ‘‘Mother Jones’’ yayın kuruluşunun ortaya çıkardığı gizli görüntülerde halkın yüzde 47’sini devlete bağımlı, Başkan Barack Obama destekçileri diye kategorize edip bu insanlarn herşeyi devletten bekler halde oldukları yönünde sarf ettiği sözleri sonrasında yapılan anketlerin sonuçları da yayınlanmaya başlandı. Gallup tarafından yapılan araştırmaya göre bu konuşması Romney’e ciddi oranda oy kaybeddireceği ve dolayısıyla da seçimi umulmadık şekilde hezimetle kaybedebileceğinin ipuçlarını veriyor.

Ankete göre Romney’e oy vermeyeceklerin oranı yüzde 36, sadece bu sözü nedeniyle Cumhuriyetçi adaya oy vereceklerini söyleyenlerin oranı ise %20. Ankete katılanların yüzde 43’ü ise bu sözlerin oylarını etkilemeyeceğini söylüyor.

Geçtiğimiz mayıs ayının 17’inde Romney, kendi seçim kampanyasına bağışta bulunan seçkin bir topluluğa yönelik yaptığı konuşmanın gizli kayda alınması ve bunun daha sonra yayınlanması konusunda tartışmalar sürmeye devam ederken, şimdi bu skandalın Romney’e ne kadar zararının olduğu hesaplanıyor.

Bu arada Cumhuriyetçi Parti de, Romney’in gafı sonrasında Başkan Barack Obama’nın 1998 yılında Loyola Üniversitesinde yaptığı bir konuşmanın ses kaydını yayınladı. Daha önce 2008 seçimlerinde o dönem Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı senatör John McCain ve ekibi tarafından gündeme taşındığı iddia edilen kasettte  Obama ulusal refahın yeniden bölüştürülmesi, servetin yeniden dağıtılması ve bu şekilde herkese adil bir fırsat verilmesi gerektiğini söylüyor. Cumhuriyetçiler, bu konuşmasıyla Obama’yı ulusal geliri haksız yere yeniden dağıtımını hedeflemekle suçluyor ancak konuyu değiştirmeye çalışan Romney’in seçim ekibine yönelik sürdürülen eleştirilerin ardı arkası kesilmiyor.

BUGÜN ERKEN OY KULLANIMI BAŞLIYOR

6 Kasım günü sandığa gidemeycek olanların oy kullanmasının dışında bazı eyaletlerde erken oy kullanma işlemi bugün başlıyor. İlk olarak sandığa gidecek olan eyalet ise Güney Dakota. Amerika’nın en kırsal eyaletlerinden olan Güney Dakota’nın Cumhuriyetçilerin kalesi olarak biliniyor ve Romney’in burada kazanacağına da kesin gözü ile bakılıyor. Güney Dakota dışında haftaya cuma günü Iowa, 5 Ekim de ise Ohio’da erken seçimler başlayacak.  

3 Ekim tarihinde de Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, ilk kez ulusal televizyonlarda yayınlanacak ikili tartışma programına katılacak. Adaylar 6 Kasım’a kadar toplam üç tartışma programına katılarak seçmenleri kendi yanlarına çekmeye çalışacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.