Romney mayıs ayı bağışlarında Obama’yı yendi

Romney mayıs ayı bağışlarında Obama’yı yendi

Mitt Romney’nin kampanya grubundan yapılan açıklamaya göre Cumhuriyetçi kanadın başkan adayı ve Cumhuriyetçi gruplar mayıs ayı içinde 76.8 milyon dolarlık bağış topladı. Bu rakamla Romney, Demokratik gruplarla birlikte mayıs ayı içinde 60 milyon dolar toplayan Başkan Barack Obama’yı açık bir farkla geçmiş oldu.

Romney ve Cumhuriyetçi Ulusal Komite ekibi, ellerinde 107 milyon dolarlık nakit bağış parası olduğunu açıkladı. Obama ve Demokratik grup aynı konuyla ilgili herhangi bir rakam belirtmedi.
Romney kampanyası ulusal finans başkanı Spencer Swick, “Çok geniş bir halk kitlesinden aldığımız maddi destekten çok memnunuz. Şu açık ki insanlar ‘umut ve değişim’ sözlerine bir daha kanmayacak. Oy verenler bir yatırım yapıyorlar çünkü bunun ülkeye faydasının olacağını biliyorlar.” şeklinde konuştu.

Romney’nin mayıs ayı içindeki bağış miktarını açıklaması, Obama’nın 60 milyon tutarında bağış miktarına ulaştıklarını açıklamasından saatler sonra geldi. Başkan Obama nisan ayında toplamayı başardığı 43.6 milyon dolarlık meblağdan sonra 60 milyon üzerindeki rakamla kendi başarısını geçmiş olsa da Romney’e yetişmeyi başaramadı.

Wisconsin yeniden valilik seçimlerinde alınan sonuçlar Demokratik parti için uyarıcı nitelik taşıyor. Uzmanlara göre Demokratik Parti’nin organize olma ve bağış toplama başarısı kasım ayında yapılacak seçimlerde Başkan Barack Obama’ya zor anlar yaşatabilir.

Seçim için toplanan bağışın temsil ettiği kitlenin sayısal önemi ortada. Obama ve bağlı Demokratik gruplardan yapılan açıklamaya göre mayıs ayında 572 bin kişi başkan için bağışta bulunda. Bunlardan 147 binden fazlası ilk kez bağışta bulunan kişilerdi ve yapılan bağışların tümünün yüzde 98’i 250 doların altındaydı. Demokratik kampanya yapılan bağışların ortalamasını 54.94 dolar olarak açıkladı.

Romney kampanyası ise kendilerine bağışta bulunanların yüzde 93’ünün – bu oran yaklaşık 297 bin kişiye tekabül ediyor – 250 doların altında bağışta bulunduğunu açıkladı. Romney kampanyasına 50 eyalet ve Washington’dan bağışların yapıldığı da ayrıca belirtildi.

Obama kampanyasının açıkladığı 60 milyon dolarlık bağış, George Clooney’nin evinde düzenlenen ve yaklaşık 15 milyon doların toplandığı bağış organizasyonunu da kapsıyor.

Cumhuriyetçi stratejist Ron Christie mayıs ayına ait mali tablo ile ilgili yorum yaparak, “Hiç bir şey olmasa bile mayıs ayı içinde Romney’nin bağış çabaları Cumhuriyetçilerin ve muhafazakarların Romney’nin arkasında durduğunu ve onu kasım ayının galibi olarak gördüklerini gösteriyor. Romney başkanı yayınlarda ve oy kullanımında yenebilmek için ihtiyaç duyduğu finansal desteğe sahip olacak.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.