Romney bu defa karşısında farklı bir Obama buldu

Romney bu defa karşısında farklı bir Obama buldu

6 Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesi ikinci defa televizyonda canlı yayınlanan tartışma programında karşı karşıya gelen Başkan Barack Obama ile rakibi Cumhuriyetçi Mitt Romney arasında sert tartışmalara sahne oldu.

New York’taki Hofstra Üniversitesi’nde yapılan ve televizyonlardan naklen yayınlanan tartışma programında Obama’nın yaklaşık iki hafta önce yapılan ilk münazaraya oranla daha saldırgan, daha istekli ve daha kendinden emin hali dikkat çekti.

CNN televizyonunun deneyimli politika muhabiri Candy Crowley’in zaman zaman yönetmekte zorlandığı tartışma programı, ‘‘Townhall’’ toplantısı şeklinde yapıldı. İlk tartışmada münazarayı yöneten gazeteci yalnızca soru sorarken son Townhall şeklinde yapılan ikinci tartışma programında salonda bulunan ve kararsız seçmenlerden kurulu 82 kişi Obama ile Romney’e sorular yöneltti. 90 dakika süren tartışma programının ardından yapılan kamuoyu yoklamalarında ise Obama Romney’e üstünlük sağladığı görüldü.

Enerji, vergi, kadın-erkek ücret eşitliği, göçmen, ekonomi, işsizlik gibi çeşitli konularda salondaki sorular dışında dış politika da yalnızca Bingazi’de yaşanılan saldırı soruldu.

Libya’nn Bingazi şehrinde 11 Eylül saldırılarının yıldönümünde yaşanılan olay ile ilgili soru Romney ile Obama arasında atışmaya neden oldu. Romney, Obama’yı Libya saldırısının terör saldırısı olduğunu anlaması için iki hafta gerektiği yönündeki eleştirisine, Obama bunun doğru olmadığı şeklinde cevap verdi. Başkan Obama, olaydan hemen sonra Beyaz Saray’ın Gül Bahçesi’nde yaptığı basın toplantısı ile tüm dünyaya olayın “terör eylemi” olarak nitelendirdiğini ve sorumlularının derhal bulunması için emir verdiğini söyledi.

‘‘BU HAKARET’’
Romney, Obama’nın Bingazi’deki saldırıların ertesi gününde Nevada eyaletinde seçim kampanyası için düzenlenen yardım toplantısına gitmekle suçlaması üzerne Obama, sesini yükselterek, “bu hakaret” diye tepki gösterdi. Romney, Obama’nın saldırıyı terör olayı olarak ilk günkü açıklamasında dile getirmediğini iddia etmeyi sürdürdü. Tartışma sonrasında Obama’nın yaptığı konuşma ekranlara getirildi ve Başkan’ın saldırıyı ‘‘terör’’ olarak nitelediği görüldü.

Bingazi’de yaşanılan olaydan dolayı kendisinin sorumlu olduğunu ve Başkomutan olarak tüm sorumluluğu üstlendiğini aktaran Obama, Romney’nin konsolosluk saldırısının hemen arkasından seçim kampanyası adına basın bildirisi yayınlamasını da eleştirdi ve ulusal güvenlik konularını iç politikaya alet etmekle suçladı.

Başkan Obama tartışmanın daha ilk sorusuna cevap veren Romney’in doğru söylemediğini belirterek münazaranın sert geçeceğinin mesajını verdi. Otomobil sektörünün uyğuladığı politika ile iflastan kurtardığını hatırlatan Obama, bugün dünyaya yeniden Amerika’nın otomobil ihraçı yaparak bir milyon insana istihdam sağlandığını aktardı. Obama, Romney’in otomobil sektörünün 2008 yılında kriz yaşadığı dönemde iflasını istediğini de hatırlattı.

Romney ile Obama arasında bir başka karşılıklı atışma konusu da petrol oldu. Romney’in Obama iktidarı döneminde ülke topraklarında daha az petrol çıkarıldığı ve birçok Amerikan şirketinin elinden işletme hakkının alındığını iddia etti. Bunun doğru olmadığını belirten Obama, geçen dört yılda ülkenin petrol tüketiminde tasarruf sağladıklarını savundu. Romney, Obama’ya birkaç defa ısrarla şirketlerin petrol arama işletim izninde azalmanın olup olmadığı sorusunu yöneltmesi üzerine, ‘‘İzin hakkı hazine toprakları üzerinde arama imkanı veriyor. Kim elindeki işletme izin hakkını kullanmayıp hazine topraklarını boş tuttu ise onlardan bu hakkı geri aldık’’ diye cevap verdi.

Obama, göçmenlik konusunda da Romney’i köşeye sıkıştır. Obama, göçmenlerin büyük tepkisini çeken Arizona eyaletindeki göçmen karşıtı uygulamayı Romney’in daha önceki konuşmalarında desteklediğini söyledi. Obama ayrıca Arizona’daki göçmen karşıtı kanunun mimarı olan kişinin bugün Romney’in danışmanı olduğunun da altını çizdi.

Obama, Cumhuriyetçi rakibine yönelik en etkili eleştirisini ise, tartışmanın kapanış sorusu üzerine yaptı. Romney’in bir soruya kendisinin tüm Amerikalıların sorunu ile ilgilendiğini söyledi. Romney’in bu sözleri ile son sözü hakkını alan Başkan, gizli bir video çekiminde ortaya çıkan ve Obama’ya oy veren yüzde 47’lik kesimi küçümseyen Romney’e sözlerini ilk defa bir tartışmada hatırlatarak gündeme getirdi. Obama, devletten sosyal güvenlik yardımı alan öğrencileri, askerleri ve gazileri Romney’in önemsemeyip onların sorunları ile ilgilenmediğini dile getirdi.

ANKETLERDE OBAMA’NIN DAHA İYİ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR

Obama’nın rakibinden dört dakika daha fazla konuştuğu ikinci münazarada Başkan’ın Romney’e oranla daha iyi olduğu görüldü. CNN, MSNBC ile CBS News tarafından yapılan üç farklı kamuoyu yoklamasında da Obama’nın rakibinden üstün olduğu sonucu çıktı. CNN’in anketinde Obama’nın münazarada daha iyi olduğunu düşünenlerin yüzdesi 46 olurken Romney için bu rakam yüzde 39 olarak belirlendi.

Yine MSNBC haber kanalının anketinde Obama’nın daha iyi performans gösterdiğini düşünenlerin oranı yüzde 37 olurken Romney için bu oran yüzde 30 çıktı. Aynı ankette ikilinin denk olduğunu düşünenlerin yüzdesi ise 33 olarak belirlendi.

CBS News’in anketinde göre ise Obama rakibinden oldukça daha iyi olduğu kaydedildi. Bu kurum tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında Obama’nın münazarada daha etkili olduğunu düşünenler yüzde 56 iken Romney için destek yüzdesi 43 olarak ifade edildi.

Romney ve Obama arasındaki üçüncü ve son televizyon tartışması, 22 Ekim’de Florida’da gerçekleşecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.