Polonya’da yargıya ‘derin’ CIA baskısı

Polonya’da yargıya ‘derin’ CIA baskısı

Yıl 2003. Yer Polonya’nın kuzeydoğusundaki Stare Kiejkuty köyü. İddialara göre Amerikan istihbarat örgütü CIA ajanları terör bağlantılarından şüphelendikleri iki Suudi vatandaşını işkence ederek burada sorgularlar.
Bu yer ABD’nin dünya genelindeki -2006 yılında dönemin Başkanı George W.Bush’un da varlıklarını kabul ettiği- pek çok yurtdışı sorgu ve hapis merkezinden yalnızca biri. Amerikan yasalarının şüpheli ve tutuklulara tanıdığı pek çok hak ve bunların ihlaline karşı geliştirdiği kaidelerden çok uzakta bir yer. Şimdi iddia o ki, 2008 yılında Polonya yargısının radarına takılan bu merkezin ülke topraklarında hangi yollarla ve kimlerin işbirliği ile açıldığı ve işletildiğinin araştırıldığı adli soruşturma durma noktasında. Sebep ise Polonya ‘derin devletinin’ bağımsız yargıya yaptığı baskı.
Reuters haber ajansına konuşan iki mağdurun avukatları ve Polonyalı bir senatör adli süreci felç eden gelişmeleri anlatıyorlar. Bunlardan en göze çarpanı dosyanın geçtiğimiz yıl soruşturmayı başlatan ve 4 yıl boyunca cesur bir şekilde iddiaların üzerine giden savcılardan alınarak şimdilerde “ABD kendileriyle yeterince bilgi paylaşmadığı için yapılacak bir şey olmadığını” öne süren meslektaşlarına verilmesi. “Şu andaki tablo tam bir eylemsizlik hali” diyor kurbanlardan Abdürrahim Naşiri’nin avukatı Mikolaj Pietrzak. Ve ekliyor: “Şahsi kanaatim bu dava kesinlikle siyasi kontrol altında. Siyaseten en uygun senaryo da bu sürecin böyle uzayıp gitmesi.” CIA’in Polonya’da ne gibi faaliyetler sürdürdüğünün araştırılması için büyük çaba sarf eden Senatör Jozef Pinior’a göre ise “hükümet bu meseleyi izhar etmek ile bunu bir sır olarak tutmak isteyen Polonya derin devleti, istihbarat ve (şu anki) savcılık arasında sıkışmış kalmış durumda.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.