Pentagon Çin’i resmen siber casuslukla suçladı

Pentagon Çin’i resmen siber casuslukla suçladı

Obama yönetimi, Çin’i ABD hükümetine ait bilgisayar sistemlerine yönelik artan siber saldırıları sebebiyle resmen suçladı. Pentagon, Çin’in askeri kabiliyetleriyle ilgili her yıl hazırladığı raporunda ilk kez bu ülkenin bilgisayarlara izinsiz sızarak ABD’ye ait gizli bilgileri çalmaya çalıştığını belirtti.


Pentagon’un ABD Kongresi’ne sunduğu yaklaşık 100 sayfalık raporda, 2012’de ABD hükümetinin sahip olduğu dünya üzerinde pek çok bilgisayar sistemine girildiğini ve saldırıların bazılarının direkt olarak Çin hükümeti ve ordusuna dayandırılabileceği ifade edildi.


Rapora göre Çin, ABD’ye ait diplomasi, ekonomi ve savunma programları hakkında istihbari bilgileri ele geçirmek için siber kapasitesini kullanıyor.


Pentagon şu zamana kadar saldırılarla ilgili direkt olarak Çin’i suçlamamıştı. Aancak, yetkililerin son bir yılda yaptığı açıklamalar ve bazı özel firmaların artan şikâyetleri üzerine suçlama kararı alındı.


Şubat ayında ABD merkezli siber güvenlik firması Mandiant, Şanghay’da bulunan gizli askeri bir tesiste çoğunluğu ABD’de bulunan 141 firmaya siber atak düzenlediği ve yüzlerce terabayt boyutunda veri çalındığını bildirdi.


New York Times ise ocak ayında yaptığı açıklamada Çin merkezli siber saldırıya uğradığını açıkladı. Gazete, o dönemde korsanların bilgisayar ağına ulaşmaya olanak sağlayan bir yazılımı sisteme yükledikten sonra bütün çalışanların şifrelerine ulaşıp, çoğu gazete binalarının dışındaki 53 kişisel bilgisayara girebilmeyi başardıklarını yazdı.


New York Times dışında The Washington Post ve Wall Street Journal gibi önde gelen gazeteler de Çin merkezli siber saldırılara maruz kaldıkları yönünde açıklama yapmışlardı.


Pentagon geçtiğimiz sene yayınlanan raporda saldırıların Çin’den geldiğini ifade etmiş ancak direkt hükümet merkezli olduğunu belirtmemişti.


ABD’de görülen siber saldırı olaylarının neredeyse tümünde Çin’in ismi geçiyor. Bazı tahminlere göre ülkede görülen siber casusluk vakalarının yüzde 90’ı Çin merkezli olduğu belirtiliyor.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.