Obama’ya NSA tavsiyesi: Dinlemeleri sınırla

Obama’ya NSA tavsiyesi: Dinlemeleri sınırla

Başkan Barack Obama, önceki gün Beyaz Saray’da merkezi istihbarat kurumu Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) faaliyetlerini değerlendiren danışma ekibiyle bir araya geldi.

İstihbarat uzmanlarından oluşan ekip, eski NSA çalışanı Edward Snowden’in haziran ayında ortaya çıkardığı dinleme skandallarının ardından bu gibi operasyonlara sınırlama getirilmesini istedi. Obama’ya NSA’nın daha “şeffaf” bir kuruma dönüştürülmesi gerektiğini belirten 46 tavsiyenin dile getirildiği 300 sayfalık bir rapor sundu.

Raporda, Amerikalıların telefonlarının gerektiği takdirde NSA yerine telefon şirketleri tarafından ya da üçüncü bir kurum tarafından kaydedilmesi tavsiye edildi. Ayrıca dinlemelerin ancak birden fazla mahkeme kararıyla yapılabilmesi gerektiği vurgulandı. Başka ülkelerin liderlerinin dinlenebilmesinin ABD Başkanı’nın onayına bağlanmasının elzem olduğu belirtildi. Pazartesi günü ABD’de bir federal mahkemenin, Snowden’in ifşaatlarıyla ortaya çıkan casusluk skandallarını anayasaya aykırı bulması, kurumla ilgili Obama’nın üzerinde oluşan baskıyı artırdı. ABD Başkanı’nın NSA ile ilgili yapılacak değişiklikleri ocak ayında kamuoyuna duyurması bekleniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.