Obama’nın seçim kampanyasına gurbetçi Amerikalılardan ciddi destek

Obama’nın seçim kampanyasına gurbetçi Amerikalılardan ciddi destek

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine kısa bir süre kala Başkan Obama ile Mitt Romney arasında geçen seçim yarışı kızışmaya başladı. Birçok yönü ile farklılıkları içinde barındıran  seçimlerde başkan adayları seçim bütçelerini düzenledikleri yardım kampanyaları ile oluşturuyor. Bu konuda da adaylara destek veren ünlü kişiler bizzat kampanyalarda aktif rol alıyor.

Başkan Obama’nın ikinci kez aday olduğu 2012 seçimlerinde Hollywood’un önde gelen isimleri destek verirken seçim kampanyasında bizzat aktif olarak çalışan George Clooney öne çıkıyor. Clooney’nin Obama’ya verdiği destek sözde kalacak cinsten değil. Öyle ki Clooney Los Angeles’te ki evinde düzenlediği yemekte 15 milyon dolar yardım toplamayı başardı.

Ülke içindeki organizasyonlarla önemli derecede kampanya bütçesini oluşturan başkan adaylarının gönüllü elçileri ABD dışında yaşayan vatandaşlarını da başkan adaylarına destek olmaya çağırıyorlar. Gerçi kendi ülkeleri dışında yaşayan ABD vatandaşları da göz ardı edilebilecek bir sayıda değil. Resmi rakamlara göre 6,32 milyon ABD vatandaşı yurtdışında ikamet ederken bu rakamın 1,2 milyonu Avrupa kıtasında bulunuyor. İsviçre’de ise yaklaşık 30 bin Amerikalı yerleşik olarak bulunuyor.

Yurtdışı kampanya bağış programlarının Avrupa içinde toplandığı üç şehir ön plana çıkıyor. Bunlar Paris, Londra ve Cenevre. Bağış programlarının organizatörlerinden Cenevre’de yaşayan Amerikalı avukat Charles Adams son bir yıl içerisinde birçok yardım gecesinin düzenlendiğini ve bu programlara başta başkan Obama’nın seçim direktörü Jim Messina’nın yanı sıra Beyaz Saray yöneticilerinden Bob Bauer ile Mona Sutphen’in de katıldığını aktarıyor.

Seçim gününe sayılı günler kala bağış kampanyasının Avrupa finalini kampanyanın yıldız isimlerinden George Clooney Cenevre’de yaptı. Clooney’nin imajı filmlerinin yanı sıra Nespresso reklamlarında kullandığı ‘What else?’ cümlesi ile başta İsviçreliler olmak üzere kahve keyfi olan herkesin akıllarına kazınmış durumda. 2005 yılında başlayan marketing çalışması ile Clooney o zamana kadar Nestle’nin kahve markası olmasından öteye gidemeyen Nespresso’yu lüks tüketim dünyasına girmesine zemin hazırlarken, günümüzde de Nespresso cirosu 2 milyar frankı aşan bir şirket konumuna gelmiş durumda. Aktör Clooney marketingde ne kadar başarılı olduğunu bağış kampanyalarında da ortaya koyuyor. Cenevre’de ki gecede seçim yarışında kullanılmak için en az 1 milyon dolar bağış toplandığı kulislerde konuşulmuş.

GURBETÇİLERİN AĞIRLIĞI

Her iki başkan adayı seçimler için devlet yardımını kabul etmezken her ikisi de yurtdışı yardımlarına daha çok önem vermeye başladılar. 1992 ve 2008 yılları arasındaki seçimlerde başkan adaylarının yurtdışından topladığı bağışların yüzde 70’inin Avrupa kıtasından geldiği ve Demokratların Cumhuriyetçilere göre üç kat fazla yardım topladığı yapılan araştırmalarda ortaya konuluyor. Bu durumda yurtdışında yaşayan ABD vatandaşlarının daha çok Demokrat adayları desteklediği yorumuna da varılabilir. Konunun uzmanları Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in finans dünyasından geldiğini dolayısıyla zengin kişilere daha kolay ulaşabildiğini belirtirken başkan Obama’nın yurtdışında daha iyi organize olduğunu, bizzat eşi Michelle Obama’nın konuyu takip ettiğini dolayısıyla başarısının buradan kaynaklandığını açıklıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.