Obama’nın Savunma Bakanı adayı Hagel’e yoğun muhalefet!

Obama’nın Savunma Bakanı adayı Hagel’e yoğun muhalefet!

Başkan Barack Obama, İsrail lobisinin ve Cumhuriyetçi partinin şiddetli eleştirilerine rağmen Nebraska eski Senatörü Chuck Hagel’i Leon Panetta’nın yerine Savunma Bakanlığı koltuğuna aday göstermeye hazırlanıyor.

Chuck Hagel, Vietnam’da savaşmış eski bir asker ve eski Cumhuriyetçi parti üyesi. İlk olarak 1996 yılında senatör olarak seçilen Hagel, 2002 yılında ikinci kez seçilmesinin ardından 2008’de emekli olmuştu. Georgetown Üniversitesi’nde dersler veren Hagel, Atlantic Council’in yönetim başkanlığı görevinin yanısıra, Başkanlık İstihbarat Danışma Kurulu’nun direktörlüğünü yürütüyordu.

Başkan Obama’nın Hagel’i Savunma Bakanlığı’na aday göstermesine yönelik eleştiriler ise, İsrail ve İran konusuna ilişkin geçmişte dile getirdiği görüşler üzerinde yoğunlaşıyor.

Hagel, İran’a bir askeri saldırı gerçekleştirilmesine kesin olarak karşı çıkarken, ABD’nin Ortadoğu’da sadece İsrail merkezli siyaset üretmesini de sert bir dille eleştiriyordu.

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen senatörlerinden John McCain, CNN’e yaptığı açıklamada, Hagel’in ‘Yahudi lobisi’ sözlerini eleştirerek, ‘Bu doğru değil. ABD’de Yahudi lobisi değil, İsrail lobisi var. Bu ikisi ayrı şeyler’ ifadelerini kullanırken, senatör Lindsey Graham, Hagel’in ABD tarihinin en büyük İsrail düşmanı Savunma Bakanı olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Hagel, George W. Bush yönetimine Irak ve Afganistan savaşları konusunda destek vermiş, ancak daha sonra her iki savaşla ilgili Bush yönetimine sert eleştirilerde bulunarak, Demokratların sempatisini kazanmıştı.

Diğer taraftan Hagel, İsrail’in Hamas’la doğrudan görüşmelerde bulunmasını önererek yine sert eleştirilere hedef olmuştu. Hagel, İran’a yönelik bazı yaptırımlara da geçmişte red oyu vermişti.

Hagel, 2006 yılında yaptığı bir açıklamada da, Yahudi lobisi burada birçok insanı rahatsız ediyor ama ben İsrail’in değil ABD’nin senatörüyüm sözleriyle Cumhuriyetçilerin eleştirilerine neden olmuştu.

Time Dergisi yazarlarından dış politika analisti Tony Karon, Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Hagel’in aslında Cumhuriyetçi Parti’de şimdilerde soyu tükenmiş realist ekolün temsilcisi olduğunu, Baba Bush, James Baker, Brent Scowcroft ve en son Robert Gates geleneğinin uzantısı olduğunu belirtti. Karon “Bu isimler ABD gücünün maceracı kullanımına inanan neoconların nefret ettiği isimler. Hagel, Irak savaşına çok haklı nedenlerle karşı çıkıyordu. Ortadoğu’ya sadece İsrail çıkarları açısından bakmıyor. İran’a askeri saldırıya karşı. Neoconların rahatsızlığının nedenleri bunlar. Obama ise, Hagel’in Robert Gates’in çizgisini devam ettirmesini istiyor. Bu da savunma harcamalarının kısılacağı anlamına geliyor. Hagel çok güçlü eski bir asker. Obama, Hagel’in bu işi yapabileceğini bildiği için, İsrail lobisine ve silah lobisinin güçlü muhalefetine rağmen Hagel’de ısrar ediyor” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.