Obama’nın kabinesi kurulamadan bozuluyor mu?

Obama’nın kabinesi kurulamadan bozuluyor mu?

(HABER – ANALİZ)   Dışişleri Bakanlığı pozisyonu için ismi aday listenin başında yer alan Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Susan Rice, hakkındaki karalama kampanyasına yenik düşerek adaylıktan çekildiğini açıklamıştı. Amerika tarihinde örneklerine sıkça rastlanmayan bu geri çekilme, politika uzmanları tarafından ülkede siyasetin kutuplaşmasının canlı örneği olarak gösterildi. Benzer bir olay bu kez Başkan Barack Obama’nın Savunma Bakanı Leon Panetta’nın ardından atayacağı isim için söz konusu.

Vietnam savaşı gazisi ve Nebraska eski Senatörü Chuck Hagel  Savunma Bakanlığı için Obama’nın düşündüğü isimler listesinde ilk sırada. Kendisini bu pozisyon için uygun bulan büyük bir çoğunluk olmasına karşın Amerika ve İsrail’deki İsrail taraftarı özellikle muhafazakar bir kesim Hagel’in bu pozisyona getirilmemesi için yoğun bir kampanya yürütüyor. Tek tek Senato üyesi ve milletvekilleriyle konuşan İsrail taraftarı lobi son olarak Washington’da Hagel karşıtı reklamlar yayınlamaya başladı.

İsrail taraftarı lobi Hagel’i İran’a karşı yürütülen ambargoların işe yaramayacağını söylemesi, Avrupa Birliğin’nin Hizbullah’ı terörist örgüt olarak tanımlamasına karşı görüş bildirmesi ve İsrail’i savunma dilekçesine imza atmaması gibi gerekçeklerle eleştiriyor. Hagel ise 2006 yılında çok tartışmalara sebep olan röportajında kendisinin hiçbir parti, grup ya da İsrail’e karşı değil  Amerikan anayasasına karşı sorumlu bir senatör olduğunu belirtmişti.

Beyaz Saray sayfası içinde Hagel’in karalanarak bu pozisyona getirilmesine engel olmak isteyen çevrelere karşı açılan dilekçe formu da büyük talep görüyor. Dilekçede Caspar Weinberger’in 1981 senesinde Savunma Bakanlığı’na getirilmesinden sonra ilk kez bir savaş gazisinin bu göreve atanacağı ve bunun anlamlı olduğu belirtiliyor. Chuck Hagel’in isminin henüz net olarak açıklanmasının öncesinde böyle bir karşıt kampanyayla karşılaşması uzmanlara göre Amerikan siyaset anlayışı ve Hagel açısından bazı sakıncalar barındırıyor.

Başkan Bill Clinton zamanında Savunma Bakanı görevini üstlenen William S. Cohen, süreçle ilgili Obama’yı uyardı. Cohen, “Bir ismi orda rüzgarda ve açıkta yalnız bırakıyorsunuz. İnsanlar sizin hakkınızda yoğun bir muhalefet güdüyor ve birçok şey söylüyor. Tüm bunlar karşısında isminiz açıklanana kadar kendinizi korumanız çok zor. Bu Senatör Hagel için büyük bir haksızlık. Obama kadrosunun isimlerini açıklamalı ve onlar için mücadele etmeli.” diyerek endişelerini belirtti. Cohen ayrıca bu tartışmalardan sonra Obama’nın Hagel’i Savunma Bakanı olarak göstermemesinin de sakıncaları olabileceğini ekledi. Cohen “İkinci kez Obama, adayı hakkında kararını değiştirmiş gibi gözükecek. İnsanlar Washington’daki eleştirilerin adayların kim olduğuna karar verebileceğini sanacak.” dedi.

Obama’nın bu hafta yeni dönemde görev yapacak takımının kilit isimlerini açıklaması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.