Obama’nın başı ifşaatlarla dertte

Obama’nın başı ifşaatlarla dertte

Eski Amerikan istihbarat destek elemanı Edward Snowden’in (29) ifşaatları sonucu ABD’nin NSA (Ulusal Güvenlik Ajansı) aracılığıyla tüm dünyayı gözetlediğinin ortaya çıkması Beyaz Saray’ın başını ağrıtıyor.

Obama yönetimi, şimdiye dek görülmedik derecede kapsamlı internet ve telefon izleme programlarıyla terörü engelleme gayesi güttüklerini ve özel hayatı ihlal etmediklerini savunuyor. Mesaj ve konuşmaların sadece trafiğinin çıkarıldığını, içeriklerinin ancak mahkeme kararıyla alınabileceğini öne sürüyor. Fakat başta etkili liberal sol gazete New York Times olmak üzere tenkitçiler, uygulamanın mevcut haliyle dahi ABD anayasasında gereksiz aramayı men eden dördüncü maddeyi ihlal ettiği kanaatinde. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) de 11 Eylül’den sonra çıkarılan Vatansever Kanunu’nun sınırlarının aşıldığı iddiasıyla hükümete dava açtı.

NSA direktörü General Keith Alexander, Senato’da çarşamba günü yapılan bir oturumda söz konusu programlar sayesinde 2009’da bazı terör saldırılarının önüne geçildiğini söyledi. Ancak bu tür beyanlar bile, halkın şüphelerini azaltmıyor. Son Fox News anketine göre, seçmenlerin yüzde 62’si devletin gizlice milyonlarca Amerikalının telefon kayıtlarını toplamasını mahremiyetin korunması açısından ‘kabul edilemez’ ve ‘alarm verici’ buluyor.

Vergi İdaresi IRS’te bazı memurların karşıt ideolojide kurumları seçerek üzerlerine gitmesi skandalıyla da birleşince, hükümetin güvenilirliği ciddi darbe aldı. Fox News araştırmasında federal hükümete hiç güven duymadığını söyleyenler yüzde 22 çıktı. Fazla güveni olmadığını söyleyenler ise yüzde 41. Yani Amerikan halkının çoğunluğu federal hükümete güvensiz. Güvensizlik oranları muhalefetteki Cumhuriyetçilerde daha yüksek.

Üst üste yaşanan bu skandal gelişmeler, icranın başı Barack Obama’nın siyasi sermayesini de eritiyor. Obama son döneminde olduğundan, tekrar seçilme kaygısı yok. Ancak göçmenlik kanunu gibi önemli iç reformları yapabilmek ve tarihte adından olumlu söz ettirmek istiyor. Bu, büyük ölçüde icraatlarına engel olan Cumhuriyetçilerin Amerikan Kongresi’ndeki çoğunluğunu 2014 ara seçimlerinde kaybetmesine bağlı.

Cumhuriyetçiler ile Demokrat Parti’nin son dönemlerde mutabık kaldığı nadir konulardan biri ise Edward Snowden’in ülke sırlarını deşifre ettiğinden cezalandırılması.Snowden’e hukuki suçlama hazırlıkları yapan Beyaz Saray henüz planını açıklamadı. Ancak yurtdışındaki Snowden’i ABD’ye iade edilirse uzun hapis cezalarının beklediği kesin. Bu arada Beyaz Saray web sitesinin açık dilekçe kısmında Obama’dan Snowden’i affetmesi çağrısında bulunanların sayısı 50 bini geçti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.