Obama’nın adayı Hagel’a İsrail lobisi çelmesi

Obama’nın adayı Hagel’a İsrail lobisi çelmesi

İsrail’in ABD’deki evanjelik ve sağcı dostları ile güçlü lobi mekanizmasının yoğun baskıları, Amerikan tarihinde ilk kez bir savunma bakanı adayının Senato’da bloke edilmesine yol açtı.

Başkan Barack Obama’nın adayı emekli Nebraska senatörü Chuck Hagel’in onay süreci, eski partidaşı Cumhuriyetçilerin aleyhte tutumu ile sürüncemede kaldı.


Partizan cepheleşmeyi yansıtan şekilde, Demokratların lehte (14) Cumhuriyetçilerin aleyhte (11) oylarıyla Silahlı Kuvvetler Komitesi’nden salı günü zar zor vize alan Hagel, perşembe Senato genel kuruluna takıldı. Hagel’in onayı için salt çoğunluğun yeterli olacağı son oylamaya geçilmesi teklifini kabul edenlerin sayısı 58’de kalınca, iç tüzüğün gerektirdiği asgari 60 oy barajı aşılamadı. Senato’da Demokratlar 53, Cumhuriyetçiler 45 sandalyeye sahip. İki de bağımsız senatör var.

Senato çoğunluk lideri Demokrat Harry Reid, Cumhuriyetçi meslektaşlarına sitem ederken, on günlük aranın ardından tekrar toplanacak Kongre’nin takvimine Hagel için 26 Şubat’ta yeni bir oylama koydu. Hagel’ın aleyhinde hareket eden bazı Cumhuriyetçiler sadece biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu, bir sonraki oylamada engel çıkarmayacaklarını ifade ettiler. Siyasi gözlemciler, zorlu sürecin ardından Hagel’ın neticede Senato’dan onayı kotaracağını tahmin ediyor.


Hagel’ın göreve gelmesini engellemeye çalışan gruplardan ‘İsrail İçin Acil Durum Komitesi’nin başkanı William Kristol, senatörleri ikna çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi. Bazı kıdemli Cumhuriyetçi senatörler, 2014 önseçimlerinde partinin şahin İsrail yanlısı hizbi Çay Partisi hareketinin gazabına uğramaktan çekiniyor. Muhalifleri, zamanında eleştirel olarak ‘Yahudi lobisi’ tabirini kullanmış olan Hagel’ın İsrail konusunda yeterince sağlam durmayacağı görüşünde. Hagel aleyhine TV reklamlarıyla da destekli kapsamlı bir karalama kampanyası yürütülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.