Obama’dan Beyaz Saray’da iftar yemeği

Obama’dan Beyaz Saray’da iftar yemeği

Beyaz Saray’da geleneksel hale gelen iftar yemeği dün gece ABD Başkanı Barack Obama’nın ev sahipliğinde gerçekleşti. Yemekte yaptığı konuşmada Ramazan ayının tefekkür ve ihtiyaç sahiplerine yardım etme zamanı olduğunu dile getiren Obama, Kur’an-ı Kerim’den örnek verdi.

 

Obama, iftar programındaki konuşmasına Amerika’daki ve tüm dünyadaki Müslümanların Ramazan ayını kutlayarak başladı. Beyaz Saray’da çeşitli inançların kutsal günlerini kutlamak gibi bir geleneklerinin olduğunu ifade eden Obama, “Bu kutlamalar birçok inancın öğretilerini derinlemesine düşünmek için, ülkemizin tanımı olan çeşitliliği kutlamayı, derinden inandığımız değerleri yeniden tasdik etmemiz için bir fırsat doğuruyor.” dedi.

 

İnanç özgürlüğüne ve bireylerin inançlarını dilediği gibi yaşaması gerektiğine vurgu yapan Obama, “Amerika’da ve tüm dünyada insanlar İlah seçmede ve ne derecede ibadet edecekleri konusunda özgürce seçim yapabilmeliler. İnançlarını veya inançsızlıklarını özgürce yaşayabilmeliler.”şeklinde konuştu.

 

Ramazan Müslümanlar için tefekkür ve aile ve arkadaşlar ile sevgi ve saygıya bağlı olarak bir araya gelme zamanı olduğunu dile getiren Obama, “Bununla birlikte komşularımıza karşı sorumluluklarımızı gözden geçirme ve çevremizde ihtiyaç sahiplerine yardım etme zamanı. Kur’an’da geçtiği gibi her kim bir zerre ağırlığında bir hayır işlemiş ise onu görecektir.” ifadelerini kullandı.

 

ABD tarihi boyuna İslam dininin ülkenin yapısına katkıda bulunduğunu belirten Obama, Müslüman Amerikalılar ve yaptıkları iyi çalışmaların ülkeyi inşa etmede büyük yardımları dokunduğunu söyledi.

 

İftar yemeğine Müslüman toplumu temsilcileri, aralarında Türkiye’nin Washington Büyükelisi Namık Tan’ın da bulunduğu birçok ülkenin büyükelçisi ve Müslüman Kongre üyeleri Keith Ellison ile Andre Carson gibi davetliler katıldı.

 

Beyaz Saray’da ilk iftar yemeğinin 1805 yılında dönemin başkanı Thomas Jefferson tarafından Tunus büyükelçisine verildiği ifade ediliyor. İftar yemeklerinin geleneksel hale gelmesi ise Bill Clinton zamanına dayanıyor. 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.