Obama uyardı: Anlaşma olmazsa piyasalar olumsuz etkilenir

Obama uyardı: Anlaşma olmazsa piyasalar olumsuz etkilenir

Başkan Barack Obama, ‘mali uçurum’ konusunda bir anlaşmaya varılamaması halinde finansal piyasaların olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulundu.
        
Ülkenin ‘mali uçuruma’ sürüklenmemesi için vergiler ve harcama kesintileri konusunda anlaşmaya varılması hususunda Senato liderleri arasında görüşmeler sürerken, Obama’dan olası  anlaşmazlığın mali piyasalara etkisine dair uyarı ve çağrılar geldi.
    
NBC televizyonunda ‘Meet the Press’ programına katılarak, gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Obama, Kongre’ye, orta sınıf Amerikalıların vergi indirimlerinin uzatılması için hızlıca harekete geçme çağrısı yaptı.
    
Kongre’nin bir uzlaşı ortaya çıkaramaması halinde gelecek yıl getirilecek ilk tasarının, orta gelirli ailelerin vergilerinin düşürülmesine yönelik olacağını kaydeden Obama, ”Önümüzdeki 48 saat içinde, parti farkı gözetmeksizin, en baştaki önceliğimiz, orta sınıf ailelerin ödediği vergilerin artmamasının sağlanması olmalı. Bu ekonomimize kötü biçimde zarar verir” dedi.
    
Bunun yapılabileceğini, hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçilerin orta sınıf ailelerin vergilerinin artmasını istemediklerini söylediğini ifade eden Obama, ”Hepimiz bu noktada mutabıkız. Eğer bunu başarabilirsek ‘mali uçurum’dan önemli bir parça koparmış, en kötü neticelerden kaçınmış oluruz” diye konuştu.
    
Uzlaşıya varılamamasının finansal piyasalara olumsuz etki yapacağını söyleyen Obama, ”Eğer insanlar 1 Ocak’ta bu sorunun hala çözülememiş olduğunu görürse bu elbette piyasalarda ters etki yaratacaktır” görüşünü belirtti.
    
Obama, Kongre liderleriyle önceki gün Beyaz Saray’da yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, ”Dün ılımlı bir iyimserlik içerisindeydim ama hala bir anlaşma görmüş değiliz. Şu anda (bir anlaşma üretmek için) baskı Kongre’nin üzerinde” ifadesini kullandı.
    
Olabilecek senaryolara da değinen Obama, ya Kongre liderlerinin bir anlaşmayla ortaya çıkacağını ya da bu olmazsa Senato’daki Demokratların, orta gelirlilere yönelik vergi indirimlerinin uzatılmasını içeren bir tasarıyı genel kurula sunacaklarını bildirdi. Obama, ”Bu durumda Cumhuriyetçiler bir karar vermek durumunda olacaklar. Eğer bunu bloke ederlerse bu orta sınıfın vergilerinin artacağı anlamına gelir. Bunu politik açıdan yapmak istediklerini sanmıyorum, ama sonunda yapabilirler de” değerlendirmesinde bulundu.
    
Obama, eğer tüm çabalar sonuçsuz kalır, Cumhuriyetçiler gerçekten de bunu bloke etmeye karar verir ve orta gelirli ailelerin vergileri 1 Ocak’ta artarsa o zaman 4 Ocak’ta yeni Kongre açıldığında genel kurula getirilecek ilk tasarının orta sınıf ailelerin vergilerinin indirilmesi yönünde olacağını ifade etti.
    
Cumhuriyetçileri, ABD halkının en çok kazanan yüzde 2’lik kesiminin vergilerinin artması yönündeki çağrılarına karşı koymakla eleştiren Obama, ”En baştaki önceliklerinin, bütçe açığıyla ciddi şekilde mücadele etmemiz gerektiğini söylüyorlar ancak tek önceliklerinin, en zengin Amerikalıların korunmasının teminat altına alınması şeklinde davranıyorlar” dedi.

 

“BAŞKANLIĞIMIN EN KÖTÜ GÜNÜYDÜ”

Connecticut eyaletinin Newtown kentindeki Sandy Hook İlköğretim Okulunda düzenlenen saldırının ‘başkanlığının en kötü günü’ olduğunu ve bir daha tekrarlanmasını istemediğini belirten Obama, silah kontrolü konusunda yeni düzenlemeler getirilmesi gerektiği noktasındaki kararlılığını yineleyerek, ”Bir paket sunacağım ve arkasına tüm ağırlığımı koyacağım” dedi.
        
ABD’deki silah lobisi Ulusal Tüfek Derneğinin (NRA), okullara silahlı güvenlik yetkilileri yerleştirilmesi önerisine kuşkulu yaklaşan Obama, silah şiddetini sınırlandırmaya dönük bir gündem etrafında toplamanın önemini vurgulayarak, silah satın almak isteyenlere dair geçmiş araştırmalarının artırılması, saldırı silahları ve yüksek kapasiteli mermi şarjörlerine yönelik yasakları desteklediğini de tekrarladı.
    
Bu konunun başkanlığının ikinci dönemindeki önceliklerinden biri olacağının altını çizen Obama, yeni düzenlemeler getirmenin kolay bir süreç olmadığına, ancak gayret ortaya koyulması gerektiğine işaret ederek, ”Cumhuriyetçilerle de Demokratlarla da herkesle konuşacağım. Bence sorumlu silah sahiplerinin çok büyük bir çoğunluğu, ciddi psikolojik sorunları bulunan bir kişinin yüksek kapasiteli silahlar edinebilip, çocuklarımızı öldürdüğü bir durumun yaşanamayacağını farkındalar” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.