Obama, Suriye politikasını gözden geçiriyor

Obama, Suriye politikasını gözden geçiriyor

Başta Suriyeli muhalifler ve Türkiye olmak üzere ABD’nin bölgedeki müttefikleri, seçim yarışını geride bırakan Barack Obama yönetiminin Suriye krizinde ağırlığını koymasını bekliyor.

Seçim zaferinin ardından eli rahatlayan Obama da şimdiye dek pasif kalmakla eleştirilen Suriye politikasını gözden geçiriyor. Obama, ekibiyle birlikte krize nasıl müdahil olabileceği konusundaki seçenekleri ele alıyor. Gözden geçirme sürecinin ardından Amerikan yönetiminin Suriye krizinde başat rol oynayıp oynamayacağı ise net değil. İngiliz Reuters haber ajansı, istişarelere katılan eski ve yeni Amerikalı yetkililere dayanarak geçtiği analizde Obama’nın oldukça ihtiyatlı olduğunu belirtti.

İsmi Hillary Clinton’ın yerine Dışişleri Bakanlığı için geçen ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice gibi bazı önde gelen yetkililerin, askerî müdahale taraftarı olduğu iddia ediliyor. Ancak Amerikan ordusu ve istihbarat servislerinin bu konuda isteksiz olduğu kaydediliyor. Müdahale karşıtları, Esed gidecek olsa bile ülkenin Irak’ta olduğu gibi yıllarca sürecek etnik ve mezhep çatışmalarına sürüklenme endişesi taşıyor. Obama da şimdiye dek yabancı müdahale fikrine pek iştahlı olmadığını gösterdi. Artan can kayıplarına ve krizin bölgeyi istikrarsızlığa sürükleme potansiyeline dikkat çeken müdahale taraftarları ise muhaliflerin silahlandırılması ve belki de sınırlı bir askerî müdahale gerektiği görüşünde. Fakat birçok uzman, seçim stresi geride kalmasına rağmen Obama’nın Suriye’ye Amerikan askeri göndermesi seçeneğinin “tasavvur dahi edilemez” olduğunu söylüyor. Libya’da Muammer Kaddafi’nin sonunu getiren hava operasyonu seçeneğinin de “şimdilik” masada olmadığı belirtiliyor. Ancak Esed rejiminin son aylarda sivil hedeflere karşı helikopter ve savaş uçaklarını kullanmaya ağırlık vermesi, uçuşa yasak bölge oluşturulması ya da Suriye hava kuvvetlerine yönelik bir dizi saldırı ihtimalini gündeme getirdi. Reuters’ın analizine göre Suriye’deki iç savaştan kendi topraklarını muhafaza etmeye çalışan Türkiye’nin NATO’dan, güney sınırına Patriot füzeleri konuşlandırılmasını isteyeceği yönündeki haberlerin ABD’deki başkanlık seçimleri sonrasına denk gelmesi tesadüf değil. Reuters, Türkiye’ye yerleştirilecek Patriot’ların, muhaliflerin kontrolündeki bölgeler üzerinde sınırlı bir uçuşa yasak bölge oluşturulması için kullanılması fikrinin Amerikan yönetimi içinde konuşulmaya başlandığını yazdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.