Obama: Suriye hakkında karar verilmedi

Obama: Suriye hakkında karar verilmedi

Başkan Barack Obama, Suriye’ye karşı yapılması muhtemel bir saldırı konusunda kararını vermediğini açıkladı.

 

Suriye’nin sivil halka karşı kimyasal silah kullandığı konusunda anlaşmazsızlık olmadığı belirten Obama, kimyasal silah kullanarak uluslarası normların ihlal edilmesinin sonuçlarının olması gerektiğini ifade etti. PBS televizyonuna konuşan Başkan Obama, baktıkları bütün delillerden sonra kimyasal silahların muhalifler tarafından değil, Suriye devleti tarafından kullanıldığı kararına vardıklarını söyledi.

 

Güvenlik danışmaları ile istişara yapmaya devam ettiğini kaydeden Obama “ Suriye’de ucu açık bir çatışmaya karşı ilgim yok ama bizi tehdit edebilecek kimyasal silahlar konusunda uluslarası normların ihlal edilip edilmediği konusundan emin olmamız lazım.”dedi.

Müttefik ülkeler ve uluslarası toplum ile görüşmelere devam ettiğini de hatırlatan Obama, Suriye’ye yanıt konusunda karara varmadıklarını söyledi. Obama, kimyasal silah kullanımına karşı bir tepki olacaksa bunun, Esed rejimi için tekrar kimyasal silah kullanmaması noktasında ciddi uyarı olacağını ifade etti. Obama “Bu durum, tüm sorunları çözmeyecek. Ne yazık ki masum ölümlere son vermeyecek. Ancak ülkedeki siyasi çözümün olması için Rusya gibi ülklerle çalışmaya hazırız.”şeklinde konuştu.

Uzun zamandır Suriye’de trajik olayların yaşandığını ve Esed’i iktidardan ayrılmaya çağırdığını aktaran  ABD Başkanı “ Rejimin kimyasal silah kullanılması halinde bazı hesapların değişeceğini söylemiştim. Bu hem uluslarası normlar hemde ABD’nin çıkarlarını yöneliktir. Suriye dünyanın en büyük kimyasal silah depolarından birine sahip bir ülkedir. Kırılgan bir bölgede yer alıyor. Suriye bölgede, NATO üyesi Türkiye müttefik ülke Ürdün ve İsrail gibi ülkerle komşu durumdadır. Suriye’nin elindeki kimyasal silahların başka grupların eline geçmesini istemeyiz. ”diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.