Obama Romney karşılaşmasından arta kalanlar

Obama Romney karşılaşmasından arta kalanlar

[HABER-ANALİZ]


Çarşamba gecesi gerçekleşen başkanlık münazarasından arta kalan hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler için büyük bir şaşkınlık oldu.

Tüm kritikler Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney’nin aleyhine dönmüş seçim yarışı atmosferini değiştirebilmek için agresif bir adım atması gerektiği konusunda hem fikirdi. Ancak Romney’nin cumhuriyetçi aday adaylarının münazaraları sırasında sergilediği stil ve tarz, Başkan Obama’nın rakibinin yeterliliği noktasında bir çok politik analistin ve partilinin kafasında soru işareti uyandırmıştı.

Başkan Barack Obama’dan beklenen ise son 3 haftadır iyiden iyiye kendi yönünde esmeye başlayan avantajlı seçim rüzgarını herhangi bir gaf veya hata yapmaksızın, hitabet yeteneğiyle güçlendirmekti.

obama-romney2

Ancak üç ayaklı başkanlık münazarasının ilk ayağında yapılan öngörüler hedefini bulmadı. Massachusetts Valisi Mitt Romney kendinden beklenmeyecek canlılık, akışkanlık ve yetkinlikte bir performans sergileyerek başkanlık için yeterli özelliklere sahip olduğunu başarılı bir şekilde vurguladı. Öte yandan efsaneleşmiş hitabet gücünü ve başkanlık karizmasını rahatlıkla ortaya koyamayan Barack Obama kendisine puan getirebilecek pek çok konuya değinmezken Romney tarafından yapılan ataklara da yeterli ve etkili karşılıklar veremedi.

Yüksek işsizlik oranı ve sağlık reformuna harcanan efor

Mitt Romney’nin, televizyon tartışmasında Başkan Obama’ya karşı atak göstermek adına kurduğu mantıklı analojilerden bir tanesi yüksek işsizlik oranı ile ilgili olarak geldi. Verdiği cevaplarda hemen her argümanı işsizlik konusuyla bağlantılandıran Romney, rakibi Obama’ya şu soruyu yöneltti: “Sayın Başkan Amerika bu denli büyük bir işsizlik sorunu ile karşı karşıyayken siz neden iki yılı aşkın bir süre ekonomiye direk getirisi olmayan sağlık reformu konusunda mesai harcadınız?” Başkan Barack Obama, bu soruya direk cevap vermekte zorlanırken Romney’nin bu ifadeleri CNN’in araştırması içindeki kararsız erkek seçmenlerden büyük rağbet aldı. Obamacare olarak nitelendirdiği sağlık reformunu veto edeceğini söyleyen Romney’e bu konuda kararsız Colorado seçmenlerinden özellikle kadınlardan onay gelmedi. Obamacare’in yalnızca işsizliği yok etmek için gerekli zamanı tüketmekle kalmadığını aynı zamanda iş verenleri daha fazla işçi alma noktasında isteksiz kıldığını iddia eden Romney’nin bu tezi de kritiklerden destek almadı.

obama25 trilyon dolarlık borç arttırımı iddiası

Başkan Barack Obama’nın rakibi Mitt Romney hakkında yaptığı az sayıda eleştiriden bir tanesi Mitt Romney’nin ekonomi paketinde yer alan yüzde 20’lik vergi kesintisi maddesi idi.  Buna göre salt vergi kesintisinin neticesinde 10 yıllık bir süreç içerisinde devlete 5 trilyon dolarlık bir borcun yükleneceğini ileri süren Obama, bu rakama Romney’nin ordu için talep ettiği 2 trilyon doları da ekledi. Böylelikle 7 trilyon dolarlık ekonomik bir yükün hükümeti beklediğini iddia eden Başkan Obama’ya Romney ayrıntılı ve yeterli bir cevap veremedi. Ancak Romney ısrarla vergi kesintisinin yük getireceği söylemini reddetti. New York Times gazetesi yazarlarından Paul Krugman Romney’nin bu ifadesininin doğruları yansıtmadığını ve yalanla aynı seviyede görülebilecek ahlaki bir bozukluk olduğunu ileri sürdü. Krugman, tartışma sonrasında masaya yatırılması gereken asıl konunun Mitt Romney’nin güvenilirliği ve samimiyeti olduğunu yazdı.

CNN’de yayınlanan Fact Check (Gerçek Denetçisi) programında Mitt Romney’nin öngördüğü yüzde 20’lik vergi kesintisi konusunda 5 trilyon dolarlık  bir çıkarımda bulunan Obama’nın aceleci ve net olmayan bir hesap yaptığı yorumu yapıldı. Ancak programda Mitt Romney’nin borç yükünü arttırmadan nasıl yüzde 20’lik vergi kesintisi yapacağı noktasında yetersiz kaldığı gerçeği de yineledi.

Obama konuşması sırasında bir kaç kez 5 trilyon dolarlık bir borç arttırımı planlamadığını söyleyen Romney’e karşı yerinde bir çıkış yaparak ‘seçim çalışmalarının başından bu yana meydanlarda bundan söz eden Romney bir anda buna aldırış etmeyin diyor.’ şeklinde cevap verdi.

Partizan politikalar konusunda Obama resesif kaldı

Başkan Barack Obama’nın kampanyası boyunca kendisine güç katan bir çok noktayı tartışma sırasında dile getirmemesi politik analistler ve demokratik seçmenler arasında şaşkınlığa sebep oldu. Romney’den daha uzun süre konuşma yapmasına rağmen direk açıklamalar ve çıkarımlar yapmakta çok zayıf kalan Obama, sağlık reformu ile ilgili tartışmanın liderlikle ilgili bir zayıflık olduğu iddiasına  da yeterli cevabı veremedi. Partiler üstü bir yaklaşımın ülke çıkarları için gerekli olduğunu son iki yıldır sürekli tekrarlayan ve Cumhuriyetçi Parti’nin kongreyi kapanmanın eşiğine  götüren sistematik partizan kampanyalarına maruz kalan Obama’nın bu noktada yeterli bir açıklama yapamaması kafaları karıştırdı. Romney neredeyse oldukça avantajsız olduğu sağlık reformu konusunu bile kendi lehine çevirmeyi ve Obama’nın liderlik yeteneğini sorgulayabilmeyi başardı.

romney1İki adayın da devlet felsefeleri birbirinden farklı

Federal hükümetin fonksiyonu ve yetki alanı konusundaki soruya iki başkan da birbirinden farklı cevaplar verdi.  Federal hükümetin insanların daha çok seçeneğe ulaşabilmesi için merdiven görevi üstlenmesi gerektiğini savunan Obama’nın karşısında Romney, devletin küçülmesi gerektiğini ve serbest piyasa ekonomisinin kendi kural ve gelişimini tamamlaması gerektiğini ifade etti. Bu felsefik açıklama özellikle kararsız orta sınıfa direk mesajlar gönderdi.

Obama’yı söyleyemedikleri mağlup etti

Obama’nın tartışmanın sağlık reformu ile ilgili kısmı sırasında kadınlara, yaşlılara ve daha önceden bir hastalığı teşhis edilmesine rağmen sigortası olmayan kişilere sunduğu avantajlardan söz etmemesi, politik meselelerdeçoğunlukla bilgili olmayan kararsız seçmenler arasında puan kaybetmesine sebep oldu. Başkan aynı zamanda Romney’nin ülkenin yüzde 47’sini dışlayan gizli kamera kaydıyla ve Bain Capital’daki imtiyaz süresiyle ilgili noktalara değinmedi. Münazara gecesi Obama’nın yenilgisini Romney’nin ataklarının yanı sıra Obama’nın söyleyemedikleri getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.