Obama kampanyası nisan ayında kan kaybetti

Obama kampanyası nisan ayında kan kaybetti

Başkan Barack Obama’nın yeniden seçilme kampanyası ve buna bağlı Demokratik gruplar nisan ayı içerisinde 43.6 milyon dolarlık yardım toplayabildi. Bu rakam hem mart ayının sonuçlarına göre daha düşük olması hem de Obama tarafından Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’e karşı aktif ve güçlü bir şekilde başlatılan karşı kampanyaya desteğin sinyallerini vermesi açısından önemli.
Nisan ayında yapılan yardımların yüzde 98’i 250 dolardan daha düşüktü. Ayrıca kişi başına yapılan yardı ortalamasının 50.23 dolar olduğu da açıklandı. Kampanya başkanı Jim Messina twitter üzerinden yayınladığı bir video mesajta kampanya için toplanılan maddi desteğin ayrıntılarını paylaştı.
Yapılan büyük yardımların kampanya için hayati önem taşımasına rağmen Messina, küçük yardımların tabandan alınan yoğun desteğin habercisi olduğunu söyledi. Böylelikle Obama’nın maddi gücü olmayan halk kesimlerinin desteğini aldığına ve bunun kasım ayında yapılacak seçimlerde zaferi getireceğine vurguda bulunuldu.
Geçtiğimiz ay Obama kampanyası için 437 bin kişi parasal destekte bulundu. Bunların 169 bin beş yüzü seçimler için ilk kez bir kampanyaya destek verenlerden oluştu. Sadece bu hafta 2 milyon kişi Obama’nın yeniden seçilme kampanyasına destekte bulundu.
Obama kampanya takımı ve bağlı gruplar mart ayı içerisinde 53 milyon dolarlık destek toplamışlardı. Nisan ayı rakamları Obama’nın kasım ayındaki rakibinin kesinleşmesine rağmen düşüşe geçti.
Cumhuriyetçi aday adayı Rick Santorum 10 Nisan günü yaptığı bir açıklamayla başkanlık yarışından çekildiğini duyurmuştu. Böylelikle başkanlık yarışı için yolu açılan Mitt Romney’nin tek rakip olarak belirlenmesi nisan ayında Obama kampanyasına yapılan yardımların artmasına yetmedi.
Romney’nin tek rakip olarak sivrilmesini uzun süredir tahmin eden Obama kampanyası hemen genel seçim moduna girdi.
2008 seçimleri için 750 milyon dolarlık destek toplayan Obama kampanyası bu seçimlerde de bu rakamı tutturmayı amaçlıyor. Ancak Super PAC’lerin karşı reklamları ve petrol ve enerji seçkinlerinden topladıkları milyonlarca dolarlık destek Obama’nın bu seçimlerde işinin çok da kolay olmayacağını gösteriyor. Ekim ayından bu yana Super PAC’ler tarafından desteklenen 57 milyon dolarlık ulusal reklam bütçesi sadece Barack Obama’yı hedef alarak onu seçmenin gözünde seçilmez kılmayı amaçladı.
Obama geçtiğimiz aylardaki birçok kampanyayla bağlantılı toplantısını yardım toplamak için yürüttü. Başkan bu konuda da Cumhuriyetçi kanadın eleştirilerinden kurtulamadı. Amerika’nın ‘petrol ve enerji’ zengini sınıfının desteğini alan Cumhuriyetçiler Obama’yı para toplamaya çalışırken ülkenin meselelerini ihmal etmekle suçluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.