Obama ilk defa Romney için ağır konuştu

Obama ilk defa Romney için ağır konuştu

ABD Başkanı Barack Obama, 6 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerindeki Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’yi ekonomik ve sosyal konularda ”aşırı uç fikirlere” sahip olmakla eleştirerek, seçilmesi halinde bunları hayata geçireceğinden kuşku duymadığını söyledi.

Obama, eski Massachussetts valisi ve bir özel sermaye şirketinin eski sahibi multi milyoner Romney’nin adaylığının resmileşeceği ve televizyonları başındaki milyonlarca Amerikalı seçmene tanıtılacağı Cumhuriyetçi Parti ulusal kurultayı öncesinde Amerika haber ajansı The Associated Press’e mülakat verdi.

Başkan Obama, Romney’nin, ”ciddi fikirlerden yoksun olduğunu”, başkan olmak için gereken sorumlulukları üstlenmeyi reddettiğini ve seçimlerden önce yüz yüze katılacakları televizyon açık oturumlarında başına dert açabilecek, doğruları yansıtmayan argümanlar kullandığını” öne sürdü.

Romney’nin, geri dönmesi mümkün olmayacak şekilde, genel kabulün çok ötesinde fikirler benimsediğini savunan Obama, ”Romney’nin tercihleri hakkında bir şey söyleyemem. Ama şunu söyleyebilirim; Romney, Temsilciler Meclisi’ndeki bazı Cumhuriyetçilerin takındığı pozisyonlarla çok tutarlı olan, aşırı uç pozisyonlar takındı. Bunlara gerçekten inanıyor olsa da olmasa da sözünü ettiği şeylerin bazılarını hayata geçireceğinden kuşku duymuyorum” dedi.

”Tavizler vermeye hazır olacağım”-

Tekrar ABD başkanı seçilmesi halinde, ikinci döneminde nasıl bir yönetim sergileyeceğinin ip uçlarını da veren Obama, Cumhuriyetçilerle uzlaşmada istekli davranacağını ve tavizler vermeye hazır olacağını, ”Amerikan tarihinin en az üretken kongrelerinden biri”nin parçası olmak yerine, uzlaşılar sağlamayı tercih eden bazı Cumhuriyetçilerin bulunduğundan emin olduğunu belirtti. Obama, seçimi kazanırsa ayrıca ”Amerikan halkının oylarını kullanmış olması ve üçüncü kez başkan seçilemeyeceği için Cumhuriyetçilerin kendisini yenilgiye uğratmaya odaklanmak zorunda kalmayacak olmalarının” uzlaşı sağlama açısından daha iyi koşullar yaratabileceğini kaydetti.

Romney’nin hayatta gerçekten savunduğu noktaların, kampanyasında sözünü verdikleri yanında ikinci planda kaldığını savunan Obama, rakibinin sahip olduğunu öne sürdüğü ”aşırı uç fikirler” arasında, Romney’nin geniş kapsamlı vergi kesintileri çağrısını örnek verdi ve bunun, diğer herkesin zararına olacak şekilde bilhassa zenginlere katkı sağlayacağı ve ülkeye de 5 trilyon dolara mal olacağı görüşünü dile getirdi.

ABD’de Cumhuriyetçi senatör adayı Todd Akin’in, ”meşru tecavüze uğramışsa kadının vücudu hamile kalmayı önler” yönündeki sözlerinin Amerikan kamuoyunda yarattığı fırtınanın etkisiyle son günlerin en çok tartışılan konusu kürtaj meselesine değinen Obama, ABD başkanı olmuş bir Romney’nin, Kongre tarafından kendisine, kadınların kendi üreme sağlıkları üzerindeki kontrollerini elinden alan bir tasarının sunulması halinde ”buna karşı çıkmayacağını” öne sürdü.

”Başkanlığın gerektirdiği sorumlulukları üstlenmeye hazır değil”-

Obama, Romney’nin birden çok yılı kapsayan vergi beyannamelerini açıklamamasına da değinerek, rakibinin bu tavrının, ”başkanlık görevinin gerektirdiği sorumluluğu üstlenmeye niyetli olmadığının bir göstergesi” olduğunu savundu.

Seçimlerin kaderini belirleyecek en önemli unsur olarak görülen ekonomiden de söz eden Obama, ”Olmamız gereken noktada değiliz, bunda herkes mutabık. Ancak Romney’nin politikaları, orta sınıf aileler için işleri daha kötü hale getirecek ve orta sınıfa geçmek için mücadele edenlere uzun vadeli fırsatlar sunulması adına hiçbir umut sağlamayacak” diye konuştu.

Obama, başkanlık görevi süresince hayat şartlarında ilerleme olmayan seçmenlerin bile iki adayı değerlendirdiklerinde, kendisini tercih edeceklerinden emin olduğunu kaydederek, ”Eğer karşılarında orta sınıf ailelere yardımı dokunacak bir çeşit somut çözümlere sahip ciddi öneriler sunan bir Romney bulsalardı, o zaman (Romney) tercihi üzerinde düşünmelerini anlayabilirdim. Ama şu an olanlar bu değil” dedi.

Başkan Obama, halkın önem verdiği alanlarda orta sınıfa katkı sağlayan, ekonomiyi, eğitimi, üretimi, bilim ve araştırmayı, Medicare’i, borç azaltımını, vergi oranlarını, sağlık sistemini, tüketicinin korunmasını, okul yardımlarını, enerjiyi şekillendiren politikalara sahip adayın kendisi olduğunu savundu.

Romney’nin doğrularla desteklenmeyen argümanları yüzünden ekim ayında milyonlarca seçmenin karşısında birebir kozlarını paylaşacakları televizyon açık oturumlarında sorun yaşayabileceğini de belirten Obama, ”Bunları yüz yüze savunması biraz zor olacak” ifadesini kullandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.