Obama ile Samaras Kıbrıs ve kemer sıkma politikalarını konuştu

Obama ile Samaras Kıbrıs ve kemer sıkma politikalarını konuştu

Başkan Barack Obama, ABD’ye ziyarette bulunan Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Obama, Kıbrıs’taki Rum ve Türk toplumlarından gelen mesajların yıllardır süren anlaşmazlık ve gerilimin çözümü adına kendilerini cesaretlendirdiğini söyledi.

Oval Ofis’te gerçekleşen görüşme sonrası kameraların karşına geçen iki lider gündeme alınan konular hakkında açıklamalarda bulundu. Obama, Yunanistan’ın son dönemde gerçekleştirdiği yapısal ekonomik reformlardan övgüyle bahsetti. Samaras’ın reformları başlatmak adına zorlu ve cesur eylemlerde bulunduğunu ve buna devam etmekte kararlı olduğuna inandığını belirten Obama, “ABD yardıma ve desteklere devam etmeyi istiyor ama eminiz ki Yunanistan başarabilir.” dedi.

Samaras’ın ABD ziyareti bazı kesimlerce, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e kemer sıkma politikasını yumuşatması adına bir çağrı olabileceği şeklinde yorumlanmıştı. Bu yorumları haklı çıkarır açıklamada bulunan Obama, kemer sıkma politikasına bir strateji olarak bakamayacaklarını söyledi. Obama bütçeyi kuvvetlendirme ile büyüme ve istihdama odaklanmanın önemine vurgu yaptı.

Samaras ile Akdeniz ve Balkanlarda hakkında da konuşma şansı bulduklarını ifade eden Obama, “Kıbrıs’ta on yıllardır süren uyuşmazlık ve gerginliğin çözümü adına büyük bir fırsat var. Bizi ve Yunanistan’ı Rum ve Türk toplumundan gelen mesajlar cesaretlendirdi.” dedi.

İSTİKRARSIZ BÖLGEDE İSTİKRARI YAKALAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Yunanistan Başbakanı Samaras ülkesinin karşılaştığı krizin büyüklüğüne vurgu yaparak gelişim ve büyümeye ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Yapılması gerekenleri yaptıklarını vurgulayan Samaras, bulundukları bölgede bir çok sorun olduğuna dikkat çekti. Samaras, “Bölgenin çok problemleri olduğuna inanıyorum. Yaşadığımız istikrarsız bölgede mümkün olduğunca istikrarlı kalmayı deniyoruz.” dedi.

Bölgede problemlerin çözümü adına bir araya gelmek için yeterli sinerjinin olduğunu belirten Samaras, problemleri çözmeyi denemek ve çözmek adına bir araya gelinebileceğini ifade etti. Kritik bir bölgede bulunan büyük enerji kaynağının Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan tarafından Avrupa’nın doğalgaz talebini karşılamak için değerlendirebileceğini belirten Samaras, anlaşmazlıkların çözümü noktasında uluslararası hukuk ve BM kararlarına sadık kalınması gerektiğine vurgu yaptı.

İki lider açıklamaların ardından herhangi bir soru kabul etmedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.