Obama, henüz sorunlar çözülmediğinden seçmenden 4 yıl daha istedi

Obama, henüz sorunlar çözülmediğinden seçmenden 4 yıl daha istedi

Kuzey Carolina eyaletinin Charlotte şehrinde 3 gün süren Demokrat Parti ulusal kongresi (DNC) ABD Başkanı Barack Obama’nın konuşması ile tamamlandı.

Obama, partisinin başkan adaylığı teklifini kabul ettiği konuşmasında, henüz sorunların tam olarak çözülmediğine ve değişimin kolay olmadığına işaret ederken, Amerikan halkından kendisi ve ülkelerinden ümitlerini kaybetmemelerini, başladığı işi bitirme şansı vermelerini istedi.

ABD başkanının yaklaşık iki ay sonra yapılacak olan ve başa baş giden başkanlık seçiminde destek talebine Time Warner Cable salonunu dolduran 20 binin üzerindeki davetli ”dört yıl daha” sloganları ile karşılık verdi. Siyasi eleştirmenler, Obama’nın konuşmasını ‘icraatın içinden’ tarzı buldular ve önceki kongre konuşmalarına nazaran yeterince ilham verici olmadığını savundular.

Obama, seçilirken vaat ettiği değişimin kolay ve hızlı olacağını hiçbir zaman söylemediğini savundu. ”On yıllardır biriken sorunlara çözüm getirmek birkaç yıldan fazlasını alacak.” dedi. ABD Başkanı, özellikle değişim vaadiyle etkileyerek sandığa çektiği gençlerden eskisi kadar iştiyaklı destek bulamıyor. Ülkede yeterince düzeltilemeyen işsizlik sorunu gençleri çok etkiliyor.

Obama, sağlık reformu, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesi, öğrenci kredisi, göçmen gençlere vatandaşlık, eşcinsellerin orduda kimliğini gizleme ihtiyacını duymaması, otomotiv sektörünün kurtarılması gibi icraatlarını değişim isteyen Amerikan halkının başarısı olarak takdim etti. Kendisine oy verilmemesi durumunda, 10 milyon dolar çek yazarak seçimi satın almaya çalışanların ve çıkar gruplarının hükümran olacağını savundu.

IMG 8982

ROMNEY’E DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ

Amerikalılara, “testten geçmiş ve kendisini kanıtlamış bir başkomutan” seçmeleri çağrısında bulunan Obama, rakibi Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney’i ise dış politikada ”yeni” biri olarak tanımladı. Eski uluslararası koalisyonları güçlendirdiklerini ve nükleer silahsızlanma için yeni birliktelikler kurduklarını kaydetti. Obama, “Libya’dan Güney Sudan’a, erkek-kadın tüm insanların, Hıristiyan, Müslüman ve Yahudilerin haklarını ilerlettik ve onurunu savunduk.” dedi.

Romney tarafından İsrail’i ‘otobüsün altına itmek’le suçlanan Obama, hem İsrail’in güvenliği hem de Ortadoğu barışına yönelik taahhüdünü yineledi. Arap Baharı bağlamında ülkelerin geleceğinin diktatörlerin veya radikallerin değil, sıradan halkın arzularıyla şekillenmesi gerektiğini aktardı. Romney’nin El Kaide yerine Rusya’yı ‘bir numaralı düşman’ ilan etmesini
‘Soğuk Savaş kafası’na bağlayan Obama, “En yakın müttefikimize hakaret etmeden olimpiyatları ziyaret edemezsen, Pekin’le diplomasiye hazır olamazsın.” şeklinde konuştu.
Obama, geçen hafta Florida eyaletinin Tampa şehrinde yapılan Cumhuriyetçi Parti ulusal kongresinde öne sürülen argümanların mevcut sorunlara çözüm olacak önerilerden uzak olduğunu savundu. Aynı suçlamayı Cumhuriyetçiler de Obama’nın konuşmasından sonra yaptılar ve ABD Başkanı’nın somut planlar ortaya koyamadığını öne sürdüler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.