Obama: Erdoğan da dahil kimse tek başına müdahale edeceğimizi düşünmez

Obama: Erdoğan da dahil kimse tek başına müdahale edeceğimizi düşünmez

Başkan Barack Obama, Suriye’ye tek taraflı müdahale niyetinde olmadıklarını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ortak basın toplantısı düzenleyen Obama, Suriye’deki kimyasal silahların komşularını ve müttefik ülkeleri tehdit ettiğini dile getirdi. Bu konuda gerek diplomatik gerekse askeri adımlar atma seçeneğini saklı tuttuğunu dile getiren Obama, “Ama bu ABD’nin kendi başına yapacağı bir şey değil. Bölgede başbakan da dahil kimse ABD’nin bu konuda tek taraflı bir adıma atacağını düşünmez.” diye konuştu.

Suriye’de kimyasal silahlar kullanıldığına dair delillerin olduğunu belirten Obama, “Fakat orada tam olarak ne olduğuna dair kesin bilgiler edinmek bizim için önemli.” dedi. Suriye’de harekete geçmek için binlerce insanın öldürülüyor olmasının tek başına yeterli olduğuna değinen Obama, buna karşı insani yardım çabalarının artırılabileceğini ve Suriye muhalefetinin güçlendirilebileceğini kaydetti. Başkan Obama, amaçlarının uluslararası toplumu harekete geçirerek Esed’e daha fazla baskı uygulamak olduğunu belirtti ve “Kendisi de bu şekilde belki meşru olmadığını ve gitmesi gerektiğini anlayabilir.” diye konuştu.

Obama, uluslararası toplumu harekete geçirmek için Suriye’de olan bitenlere dair daha fazla kanıt toplayacaklarını dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise kimyasal silahların kullanıldığına dair belgeleri Obama ile paylaşıp paylaşmadığın sorulması üzerine şunları söyledi: “Gerek kimyasal silahlar konusu, gerek kullanılan füzeler konusu, bütün bunlarla birlikte belge ve bilgileri ilgili birimlerimiz birileriyle paylaşıyorlar. Burada sadece Amerika ve Türkiye değil, aynı şekilde İngiltere de bu tür bilgi ve belgelere sahipler. Bu konuları tabi aramızda paylaşıyoruz. İlgili birimlere de başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere bunları vakti saati geldiğinden aktarmak suretiyle de kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamış olacağız.”

 

Erdoğan: Cenevre görüşmelerinin devamı olarak yol haritasını değerlendireceğiz

 

Başkan Obama, “Esed’in iki yıl, bir yıl, alt ay ya da iki ay önce gitmiş olmasını tercih ederdik. Başlarda sadece barışı gösteriler yapan kendi halkını öldüren Esed’in meşruiyetini kaybettiği konusunda yönetimimde tutarlılık var. Ne kadar çabuk olursa o kadar iyi. Ama nasıl sorusu üzerinde konuşmalıyız. Suriye gibi çok dazla şiddet içeren ve zor bir konu için sihirli formül yok. Olsaydı zaten başbakanla ben bunu uygular ve işi bitirirdik.” dedi.

Rusya’nın da katılımıyla Cenevre’de yapılması planlanan çok taraflı görüşmelerin sonuç vermesini bekleyeceklerini dile getiren Obama, “Ama aynı zamanda muhaliflere de destek vereceğiz. Türkiye’yle yakın işbirliği içinde insani yardımlarda bulunacağız.” diye devam etti.

Başbakan Erdoğan ise bu akşam Obama ile yapacakları görüşmede Cenevre görüşmelerinin devamı olarak bir yol haritası üzerinde duracaklarını dile getirdi. Erdoğan, Burada Rusya ve Çin’in bu işin içinde olması çok çok önemli. Bunu BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri açısından önemsiyoruz ve onların da bu sürece katılımı bu işi çok daha hızlandıracaktır. Ama uluslararası camianın baskısı burada önem ifade ediyor.” dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Suriye için yaptığı insani yardımların 1,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, bu yardımları açık kapı politikası ile sürdüreceklerini kaydetti.
Bölgede İsrail-Filistin normalleşme süreci için atılan adımlar ve gayretler olduğunu belirten Erdoğan, “Yeni yeni başımıza başka sıkıntılar açmamızın bir anlamı yok. Temenni ederim ki bölge barışı için atacağımız bu adımlar netice verir. Amerika ile bu süreci kararlı bir şekilde sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.