Obama: Daha şeffaf olabiliriz ve kesinlikle olmalıyız

Obama: Daha şeffaf olabiliriz ve kesinlikle olmalıyız

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) dinlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu. NSA uygulamalarının gözden geçirileceği ve şeffaf olunacağı sözünü veren Obama, programın süreceği mesajını verdi.

 

Obama, yaklaşık 4 aydan sonra ilk kez tam bir basın toplantısı düzenledi. Ulusal güvenlik ve sivil haklar arasında iyi bir denge kurmanın öneminden bahseden Obama, Ulusal güvenlik ekibine daha şeffaf olunması direktifi verdiğini ifade etti. Dinlemeler konusunda halkın yeterli bilgi sahibi olmadığını kabul eden Obama, “ABD Başkanı olarak benim için dahi mevcut programlara güvenmek adına yeterli değil. ABD halkının da o programlara güvenmeye ihtiyacı var.” dedi.

 

Obama, Gözetleme programları konusunda yurtdışının bakışı konusunda dikkatli olduğunu söyledi. Küresel liderlik vasfının ABD’nin açık ve demokratik bir ülke olmasına bağladı. “Çünkü bizi diğer ülkelerden farklı kılan sadece ülkemizi koruma kabiliyetimiz değil bunu gerçekleştirdiğimiz yoldur;  açık ve demokratik bir şekilde.” dedi.

 

Obama, Washington yönetimi olarak ulusal güvenlik ekibiyle kısa süre içinde atacakları adımları dört maddede sıraladı.

 

TERÖRLE MÜCADELE HÜKÜMETİN HER TELEFONU YETKİSİZ DİNLEYECEĞİ ANLAMINA GELMEZ

 

Vatanseverlik kanunu elden geçirilecek:

Obama ilk maddede öncelikle dinlemelerin terörist atakların önlenmesi adına önemli olduğunu vurguladı. Obama, bunun hükümetin yetkisiz bir şekilde her telefonu dinleyeceği anlamına gelmediğini belirtti. 11 Eylül saldırıları sonrası çıkarılan ve dinleme programların dayanağı olarak gösterilen ”Vatanseverlik Yasası 215. Bölüm’’ün yeniden elden geçirileceğini ifade etti.

 

FISC daha güvenilir hale gelecek:

Obama, ikinci adımda hatalı idareler yüzünden halkın güvenini kaybetmiş Dış İstihbarat Gözetim Mahkemesi (FISC) tekrar güvenilir bir kurum olması için Kongre ile çalışacağını söyledi. Kurumun güveninin daha iyi sağlanması adına bazı ek değişiklikler yapılabileceğini ifade etti. FISC aldığı çok gizli bir karar ile NSA’e Verizon adlı GSM operatörü abonelerinin görüşmelerini temin etme izni vermişti.

 

Şeffaflık:

Üçüncü maddede daha şeffaf olunacağına vurgu yapan Obama, “Daha şeffaf olabiliriz ve kesinlikle olmalıyız. Topluma mümkün olduğunca çok bilgi verilmesi konusunda istihbarat dairelerine direktif verdim.” dedi. NSA’e ait bazı özel bilgilerin gizliliğini kaldırdıklarına dikkat çeken Obama, bu konuda daha da ileri gidebileceklerini söyledi. Adalet Bakanlığı’nın Vatanseverlik Yasası 215. Bölüm yoluyla dinlemeleri nasıl gerçekleştiğini açıklayabileceğini ima etti.

 

İstihbarat servisleri denetlenecek:

Oabam açıklamasında son olarak sahip olunan istihbarat ve iletişim teknolojilerini gözden geçirileceğini söyledi. Harici uzmanlardan oluşan bağımsız bir grup oluşturduklarını belirten Obama, bu gruba özellikle gözetleme programlarının kapasitesi, gözetleme programları kullanımında görevin suistimal edilmediğinden emin olunması ve halkın güvenini nasıl sürdürüleceği konularını gözden geçirme görevi verdiğini söyledi. Bu grup 60 gün içinde ara rapor, yıl sonuna kadar ise nihai raporunu hazır etmiş olacak.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.