Obama: Bütün insanlık için barış ve özgürlük istemeliyiz

Obama: Bütün insanlık için barış ve özgürlük istemeliyiz

Başkan Barack Obama, John F. Kennedy’nin konuşma yaptığı tarihi Brandenburg Kapısı’dan dünyaya barış mesajları verdi. “İnsanlığın kaderi bir” diyen Obama, Amerika ve Avrupa’nın eşitlik, insan hakları, demokrasi ve refahı başkaları içinde istemesi gerektiğini söyledi.

Doğu Almanya’da halkın demokratik direnişi başlatmasının 60. yılına ve John F. Kennedy’nin Berlin Brandenburg Kapısı’nda konuşmasının 50. yılına denk gelen ziyarette Obama, özgürlüğün ve demokrasinin simgesi olan tarihi Brandenburg Kapısı’nda halka hitap etti. 2008 yılında ABD Başkanı olmadan önce gerçekleştirdiği Almanya ziyareti sırasındaki konuşma isteği başkan olmadığı için Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından geri çevrilen Obama, nihayet bu isteğini yerine getirebildi.

Eski Başkan Kennedy’nin „Ben bir Berlinliyim“ diyerek Amerika’nın Sovyetler Birliği’ne karşı direnişine destek vereceğini söylediği meydanda konuşan Obama “Ben de bir Berlinliyim” diyerek söze başladı. Doğu Almanya sınırları içinde yer alan Pariser Platz’da konuşmasının onur verici olduğunu belirten Obama, “Burası sembol bir yer. Özgürlüğün ve demokrasinin sembolü. Bütün insanlar eşit hak ve adalete sahip olmalı. Alman Anayasası’nın birinci maddesi olan —-İnsan Onuru Dokunulmazdır- düsturunun bütün dünyaya yayılması gerekir.” dedi. Avrupa ve Amerika’nın hiç tanımadığı ve belki tanışmayacağı insanları da düşünmek zorunda olduğunu söyleyen Obama, “Barış, özgürlük ve demokrasiyi başkaları içinde istemeliyiz. Kaderimiz bir. Demokrasi ve insan hakları isteyen toplumlar desteğimizi hak ediyor. ”sözleriyle Afganistan, Irak ve Filistin gibi ülkelerde barışa destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Farklı kültür ve inançtan insanlara inançlarını ve kültürlerini yaşamaları için imkan verilmesinin önemine değinen ABD Başkanı, “İnsanlar inançları gereği kilise, sinagog, cami ve tapınakta istedikleri gibi ibadet edebilmeliler. Aynı inanca sahip olmasak ta farklı kültür ve inançlara yakınlaşmak için gayret göstermeliyiz. İnsanları değişime zorlamamalıyız.” ifadelerini kullandı.

RUSYA’YA NÜKLEER SİLAH ÇAĞRISI

Obama konuşmasında başka ülkelere de seslendi. Rusya’dan nükleer başlıkları azaltmasını isteyen Obama, “Nükleer silahları karşılıklı olarak azaltabiliriz.” teklifinde bulundu. Gelecek yıl Hollanda’nın Lahey şehrinde ‘Dünya Nükleer Güvenlik Zirvesi’ yapılacağını duyuran Obama, dünyanın daha güvenli hale gelmesi için çalışacaklarını kaydetti. ABD Başkanı, “Sorunları ancak işbirliği ile ve hep birlikte çözebileceğiz.” dedi. Nükleer başlıkların üçte bir oranında azaltmayı hedeflediklerini kaydetti.

Güvenlik ve teröre de değinen Obama, Almanya ile güvenlik konusunda işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünyadaki iklim değişimi de Obama’nın ele aldığı bir diğer konu oldu. Bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini söyleyen Obama, “Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmalıyız.” diyerek mücadele çağrısında bulundu. Dünyada demokratik değerlerin yayılması için Batılı devletlere büyük sorumluluklar düştüğünü ifade eden ABD Başkanı Obama, Batı ülkelerinden bu konuda daha fazla rol üstlenmelerini istedi.

Berlin’de ilk resmi temaslarına Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ile görüşmeyle başlayan Obama, cumhurbaşkanlığı sarayı Bellevue’de askeri törenle karşılandı. Karşılamadan sonra ziyaretçi defterine not düşen Obama Gauck ile birlikte John F. Kennedy Okulu’nun altıncı sınıf öğrencileriyle bir araya gelerek kameralara poz verdi. İki devlet adamı daha sonra Gauck’un çalışma ofisinde uzun bir görüşme gerçekleştirdi. ABD başkanı daha sonra Başbakan Merkel’in makamına geçti.

MERKEL, SERBEST TİCARET BÖLGESİNİ ANLAŞMASINI KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Gauck’tan sonra Başbakan Merkel ile bir araya gelen Obama, Merkel ile Suriye’deki gelişmeler, güvenlik işbirliği ve AB’nin içinde bulunduğu ekonomik krizi konuştu. ABD Başkanı Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşsar Esed’in geleceğinin olmadığını ifade ederek, ”Esed kendi halkını öldürüyor. Ülkesini kan gölüne çevirdi. Kendi meşruiyetini tekrar kazanması mümkün değil.” dedi.

Suriye’de barış, demokrasi ve hoşgörü istediklerini vurgulayan Obama, kimyasal silah kullanılmaması uyarısında da bulunarak, ”Suriye’deki muhaliflere nasıl, ne gibi yardım yapılacağı konusunda yorum yapmayacağım. Biz sadece savaşı sona erdirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Obama, Guantanamo’daki cezaevini kapatmak istediğini ancak bunun kolay olmadığını belirtti. Bu konunun kongrenin onayına bağlı olduğunu ve tartışmaların sürdüğünü hatırlatan Obama, Guantanamo’da hala tehlikeli kişilerin olduğuna işaret etti.

ABD Başkanı Obama, ülkesindeki dinleme skandalıyla ilgili, ”Bu bir dinleme olayı değil. Bu sayede 50 olayın önüne geçildi. Bu tehditler sadece ABD için değil Almanya için de geçerli. Ayrıca tüm yapılanlar yargının gözetiminde.” diyerek sistemi savundu.

Almanya’nın ABD’nin önemli bir ticari ortağı olduğunun altını çizen Obama, AB ve ABD arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşması konusunda Başbakan Angela Merkel ile de görüştüklerini ve anlaşmanın ABD için de önemli olduğunu kaydetti.

BERLİN’DE HAYAT DURDU

Obama’nın toplam 25 saat 5 dakikalık Almanya ziyaretinde başkentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. ABD başkanının konakladığı Potsdamer Platz’daki Ritz Carlton otelinin, başbakanlığın ve Brandenburg Kapısı’nın çevresinde adeta hayat durdu. Berlin eyalet ve federal polisi, Obama’nın bulunduğu mekânların yaklaşık 800 metre civarındaki sokaklara giriş çıkışı yasakladı. ABD Başkanının güvenliğini sağlamak için Berlin’de dün yaklaşık 8 bin kadar polis 1+ güvenlik kategorisinde önlemini aldı. Charlottenburg Sarayı’ndaki akşam yemeği öncesi Barak Obama, Sosyal Demokratların (SPD) Başbakan adayı Peer Steinbruck ile bir araya gelerek ikili görüşmede bulundu.

EŞİ VE ÇOCUKLARI BERLİN’İ GEZDİ

Obama’nın resmi temaslarda bulunduğu esnada eşi Michelle ve çocukları Malia ve Sasha başkenti gezdi. İlk olarak Yahudi Soykırım Anıtı’nı gezen eşi ve çocukları, tarihi Checkpoint Charlie sınır kapısına da uğradı. Sonrasında Bernauer Caddesi’ndeki Doğu ve Batı Almanya’yı ayıran duvar anıtını ziyaret eden Obama ailesi, Potsdamer Platz’ta kısa bir alışveriş türü gerçekleştirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.