Obama, Birlik konuşmasında dört yıllık ajandasını ortaya koyacak

Obama, Birlik konuşmasında dört yıllık ajandasını ortaya koyacak

Başkan Barack Obama, bugün Kongre’de ”Birliğin Durumu” konuşmasını yapacak. Amerikan siyasetinde yılın en önemli konuşmasını Kongre’nin her iki kanadının ve tüm televizyonlarda yayınlanarak milyonların karşısında yapacak olan Obama, başkanlığının ikinci döneminde izleyeceği politikanın ana hatları konusunda ipucu verecek.

Obama, Kongreye ve Amerikan halkına göçmen reformu, silah edinmeye yönelik kısıtlama, nükleer silahlarda indirim ile son dört yılda ekonomik krize karşı verilen mücadele konularını içeren konuşma yapması bekleniyor.

Amerikan basını Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasına iyi hazırlandığı şeklinde yorumlar yaparken Demokratlar yine Başkan’dan etkili bir hitap bekliyor. Göçmen reformu, silah edinmeye getirelecek olan kısıtlama ile ekonomide arzu edilen canlılığın yakalanması için izlenecek poltikaları Kongre üyeleri ile davetlilere anlatacak olan Obama’nın bu konularda ne kadar kararlı olduğunu da bir anlamda test edilecek.

Geçtiğimiz hafta Kongre’deki Demokrat vekiller ile buluşmasında Obama, Birliğin Durumu konuşmasında işsizlikle mücadele, üniversiteli gençlere kredi imkanı gibi ülkeyi 21. yüzyıla taşıyacak projelerden taviz vermeme de kararlı bir duruş sergileyeceği mesajını vermişti. Birlik konuşması ile Obama, Kongre’nin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran muhalefet partisi Cumhuriyetçilere de önümüzdeki dört yıl süresince izleyeceği politikaları ile ilgili kırmızı çizgileri hatırlatması bekleniyor.

Geçen hafta Obama, Cumhuriyetçiler ile sürdürülen borç tavanının yükseltilmesi pazarlığında orta ve dar gelirlileri sıkıntıya sokacak bir adımı atmayacağı sözünü verdi. Başkan Obama kararlılığını şöyle ifade etmişti; ‘‘Bütçe açığı, vergilerin artırılması, haciz ve kamunun maddi iflasını önlemek için görüşmeler devam ediyor. Bunları görüşüyoruz ancak bizim perspektifimiz bu ülke için var güçleri ile çalışan polis, öğretmen ya da inşaat işçilerinin haklarını korumaktır. Öyle ki, biz sıkı çalışanların haklarını korursak onların çocukları da daha büyük hayalleri gerçekleştirebilir.’’

Borç tavanı dışında Obama, saldırı silahı ile çok kapasiteli jarjörlerin satışına yasak getirmeye yönelik Beyaz Saray’ın teklifini de dile getirecek.  Obama, ‘‘Bu ülkede silah şiddetini bitirmek için yeterince kötü anımız var’’ demişti yine geçen hafta.

New York Times’ın (NYT) haberine göre Başkan, bu akşam yapacağı konuşmasında nükleer silahlarda indirimi de dile getireceğini ileri sürdü. Obama, dünya genelinde nükleer silahların azaltılması konusunda ortak bir mutabakat sağlanması durumunda Amerika’nın elinde bulundurduğu nükleer silahlarda üçüncü defa indirime gitme sözvermesi bekleniyor.

Obama’nın bugün en kararlı görüneceği konulardan birisi de göçmen reformu olacak. Obama göçmenlik ile ilgili haftasonu yaptığı bir konuşmada, ‘‘Ekonomik büyüme önceliğimiz. Ancak herkese fırsat eşitliği sağlama da bizim vazifemiz. Bu nedenle göçmen reformu kritik öneme sahip’’ diye tarif etmişti.

Ancak Başkan Obama, Arizona gibi son yıllarda göçmen karşıtı yasaların yürürlüğe girdiği eyaletlerin çekincelerine de duyarsız kalmayacağı mesajnı verdi. Obama, ‘‘Bölgesel farklılıkların olduğunun farkındayım. Bazı bölgeler için bu konu (göçmen reformu) çok hassas bunun da biliyorum’’ diyerek muhalefet partisine zeytin dalı uzatmayı da ihmal etmemişti.

Cumhuriyetçilerin Demokratlara karşın son seçimi kaybetmelerinde önemli role sahip olan göçmenlerin tercihi muhalefet partisini son yıllarda izlemiş olduğu politikalarını da yeniden gözden geçirmeye itiyor. Öyle ki, birçok Cumhuriyetçi 2012 seçiminin kaybedilmesinde göçmenlerin yüzde 70’inden fazlasının Demokratları tercih etmelerinin mağlubiyetlerinde birinci rol oynadığına inanıyor. Muhalefet partisinin göçmenler konusundaki düşüncelerinin seçim yenilğisi ile yumuşaması da Obama’yı yapmak istediği reform konusunda daha umutvar kılıyor.

Bazı politika uzmanları Obama’nın göçmen reformu konusunda Cumhurşyetçilere fazla güvenmemesi konusunda uyarıyor. Zira eski başkan George W. Bush’un Kongre’den çıkaramadığı göçmen reformuna dikkat çeken uzmanlar, Cumhuriyetçilerin kendi başkanlarına dahi hayır dediği bir konuda Obama’ya evet demelerinin sanıldığı kadar kolay olmayacağı görüşünde.

SİLAH SAVUNUCULARI İLE NEWTOWN MAĞDURLARI KONGRE’DE OLACAK

Obama’nın Birlik konuşmasında Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin kavgası politik farklılıklarını davet ettikleri kişiler de dahi ortaya koyuyor. Cumhuriyetçiler Obama’nın Birlik konuşmasına silah edinme hakkının kısıtlanmasına şiddetle muhalif olan Ted Nugent’i davet edince Connecticut eyalet senatörleri de Newtown kasabası sakinlerini çağırdı. Connecticut senatörleri Obama’nın konuşmasına Newtown’da yaşanılan dramı yakından yaşayan iki dedektif ile kasaba sakinlerinden bir kadını davet etti.

Nugent ile Newtown sakinleri dışında bugün gözler kendilerini ‘‘Her seviye de sorun çözücüler’’ olarak tanımlayan 40 kadar vekilin üzerinde gezecek. ‘Sorun çözücü’ vekiller Birlik konuşması esnasında yakalarında taşıyacakları ‘‘Kavga Değil, Tamir Zamanı’’ (Stop Fighting, Start Fixing) yazılı rozetlerle dikkat çekmeye çalışacak.

 

Obama, bu akşam milyonların izleyeceği 5. Birliğin Durumu konuşmasına dünya sorunlarına dair fazla atıfta bulunması beklenmiyor. Suriye’de devam eden iç savaşa kısaca değineceği tahmin edilen Obama’nın yine İran, Filistin-İsrail sorunu gibi konulara da kısaca değinmesi öngörülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.