Mitt Romney Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını garantiledi

Mitt Romney Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını garantiledi

Cumhuriyetçi Parti’nin kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde adayı artık Massachusetts eski valisi Mitt Romney oldu.

Romney, daha önce aday adayı rakiplerinin bir bir çekilmesinin ardından bir anlamda mensub olduğu partinin başkan adayı olmayı garantilemişti. Ancak partinin başkan adayı olmasını garantileyebilmek için Romney, salt delege sayısı çoğunluğunu da kazanası gerekiyordu. Dün Texas da yapılan önseçimde partili delegeleri hanesine yazan Romney, salt çoğunluk olan bin 144 rakamını geçti ve böylece başkan adaylığını resmen kazanmış oldu.

Ağustos ayının son haftasında Florida eyaletinin Tampa şehrinde yapılacak olan Cumhuriyetçi Parti’nin ulusal kurultayında da adaylığı sembolik olarak oylandıktan sonra Romney, Obama ile Beyaz Saray için yarışacak.  Romney ayrıca Tampa’daki parti kuurltayında başkan yardımcısı adayını da açıklayacak.

Mitt Romney, dört yıl önce Cumhuriyetçi başkan adayları arasındaki yarışı John McCain’e kaptırmıştı. McCain bu seçim döneminde yarışa katılmadı ve Romney’i desteklediğini açıklamıştı.

Kendisi Mormon mezhebine bağlı olan Romney rakipleri tarafından “yeterince muhafazakar olmamakla” suçlandı, Başkanlık seçimlerinde Barack Obama’ya karşı yarışmak için “çok ılımlı” bulundu. Yine Romney’in muhalifleri kendisini ‘‘fazla elit’’ olmakla eleştirip kazandığı milyonlarca doların vergisini devlete ödememekle de eleştirildi. Son olarak Başkan Barack Obama’nın seçim kampa ekibi sahibi olduğu Bain Capital şirketi ile  Romney’i eleştirirken eski valinin işçilerini acımasızca işten atmasını eleştirmişti.

Romney Texas’taki galibiyetini bu eyalette kutlamak yerine, Las Vegas’ta tanınmış emlak kralı Donald Trump’ın kendisi için verdiği partide kutladı. Trump ise geçtiğimiz yıl Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylığı için hazırlandığı dönemde Obama’ya yine Amerika sınırları içinde doğmadığı eleştiricisini getirmişti. Obama bu iddiaya hastane kayıtları ile cevap verdikten sonra aday adaylığı fikrinden vazgeçen Trump, yine aynı konuyu gündeme taşıdı.
CNN televizyonuna telefon ile katılan Trump, yine Obama’nın Amerika sınırları içinde doğmadığını iddia etti. CNN’de Wolf Blitzer’in programına katılan Trump, ‘‘Birçok insan benim gibi düşünüyor ve Obama bu ülke de doğmadı’’ dedi.

Trump’un iddialı sözünden sonra Blitzer, ‘‘kimler’’ diye sordu. Trump bu soruya, ‘‘birçok insan, ülke genelinden böyle düşünüyor’’ diye cevap veri. Blitzer, ‘‘bize bir isim verebliir misin mesela’’ diye soruyu daha da belirgenleştirince Trump, ‘‘hayır veremem’’ diye kaçamak cevap verdi.

Gazetecilere açıklama yapan Romney ise, Obama’nın Amerikan vatandaşı olarak doğduğuna inandığını, kendisine destek veren herkesle aynı görüşte olmadığını söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.