Milletvekili ve senatörlerin Mısır konusunda kafası karışık

Milletvekili ve senatörlerin Mısır konusunda kafası karışık

Mısır’daki askeri müdahale karşısında Başkan Barack Obama net bir tavır almazken bir çok senatör ve milletvekilinden darbeyi destekler nitelikte açıklamalar geldi.

 

Aralarında Lindsey Graham, John McCain ve Patrick Leahy’nin bulunduğu bazı senatörler ise askeri müdahaleye dikkat çekerek bu ülkeye olan ABD yardımlarının kesilmesi gerektiğini söyledi.

 

Mısır’daki askeri müdahaleye ‘darbe’ ifadesini kullanan tek politikacı ise Senatör Lindsey Graham oldu. Graham basına yansıyan ifadelerinde, “Eğer demokratik bir şekilde seçilmiş bir hükümet ordu tarafından alaşağı ediliyorsa, tüm yardımlarınızı askıyla almanız gerekir.” dedi. Graham Mısır’da yaşananların darbe olup olmadığı konusunda ise “Evet bu bir darbeye benziyor. Kulağa darbe gibi geliyor.” ifadelerini kullandı.

 

John McCain, Senatör, Cumhuriyetçi Parti

 

ABD’nin geçmişte yapılan hatalardan ders alması gerektiğini ifade eden McCain, demokratik yollardan seçilen hükümetlerin askeri kuvvetler tarafından görevden alınmasına tepkisiz kalınmaması gerektiğini söyledi. McCain, “Özgürce seçilmiş bir hükümetin görevden alınmasını desteklemek suretiyle tarihimizde başka dönemlerde yaptığımız hataları tekrar edemeyiz.” şeklinde konuştu.

 

Mısır’da ordu darbe yaptıktan sonra yeni anayasa çalışmalarının ertelenmesine karar vermişti. Bu konuya da değinen McCain, Washington yönetiminin Mısır ordusundan bir an önce yeni bir seçim ve anayasa çalışmaları için tarih belirlemesi talebinde bulunması gerektiğini söyledi.

 

Patrick Leahy, Senatör, Demokrat Parti

 

01apatrickMursi hükümeti Mısır halkı için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Tüm Mısırlıların yararına olacak şekilde diğer politik partilerle çalışmak yerine buyruklarla hareket etmek suretiyle tarihi bir fırsat adeta çarçur edildi.

 

Mısır ordusu liderleri Mısır’ın yönetimine niyetleri ve istekleri olmadığını ifade etti. Umuyorum bu sözlerinde dururlar. Bununla beraber kanunumuz açıktır: Eğer demokratik şekilde seçilmiş yönetimler Askeri darbe veya benzeri bir şekilde görevden uzaklaştırılırsa bu ülkeye olan ABD yardımları kesilir.

 

Bob Casey, Senatör, Senato Dışilişkileri Komitesi Üyesi, Demokrat Parti

 

Mısır’ın dönüşümde olduğu bu zorlu süreçte, tüm tarafları bugünlerde yaşananların bilincinde olarak şiddeten uzak olmaya davet ediyorum.

 

Şundan umutluyum ki kapsayıcı bir seçim sürecine liderlik edecek sivillerin yönetimi barışçıl politik dönüşüme ileri bir yol açacaktır. Bununla birlikte seçim demokratik süreçte sadece bir adım. Yeni dönüşümün otoritesi tüm politik aktörler ile yapıcı ilişki kurmalı ve Mısır genelinde henüz kurulamamış demokratik yapılanmanın sağlanması adına çok çalışması gerekiyor.

 

Ed Royce Kongre Üyesi, Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi Başkanı, Cumhuriyetçi Parti

 

Mursi Mısırılıların istediği anayasal demokrasinin önünde bir engeldi. Onun ayrılması daha güzel bir Mısır edgeleceği için yeni bir yol açacaktır.

 

Mısır ordusu ve tüm politik partilerin Mısır’daki azınlıkları da koruyacak demokratik yapılanma ve yeni seçimlerin gerçekleştirilmesi adına birlikte çalışmaya davet ediyorum.

 

Müslüman Kardeşler demokrasinin sadece seçimle olmadığı detayını kaçırdılar. Gerçek demokrasi kapsayıcılık, karşılıklı uzlaşı, insanlara ve azınlık haklarına saygı ve hukuk kurallarına bağlılık gerektirir.

 

Barbara Boxer, Senatör, Demokrat Parti

 

Ne acı vericidir ki Mısırlıların Arap Baharı yemini Müslüman Kardeşler tarafından uygulanamadı. Umuyoruz ki Mısır’daki yeni dönüşüm adımı Mısır halkının büyük çoğunluğunun beklenti ve hayallerini tam manasıyla karşılayacaktır.

 

Jim Inhofe, Senatör, Cumhiriyetçi Parti

 

01inhofeCumhurbaşkanı Mursi ve Müslüman Kardeşler Mısır’da gücü elde ettiklerinden bu yana azınlıktaki politik muhalefete baskı yapmaya devam etti. Mısır halkına temel devlet hizmetlerini sağlamak veya ekonomiyi güçlendirmek yoluyla ülkeye istikrarı getirmede başarısız oldu.

 

Sonuç olarak Mursi ve Müslüman Kardeşler Mısır halkının yararı için hiçbir şey yapmadı.  Mısır ordusu barış ve istikrarın devam etmesinin önemini anladılar. Onların Mısır halkına yardım çabalarını alkışlıyorum.

 

Darrell Issa, Kongre Üyesi, Cumhuriyetçi Parti

 

Mursi hükümetinin Mısır halkına karşı inanç özgürlüğü ve eşitliği kısıtlaması Mısır ekonomisini durağanlığa itti. Gerçek demokrasi bir seçimden daha fazlasıdır. Adalet için birlikte çalışmayı ve herkesin hakkına saygıyı gerektirir.

 

Mısır halkı ve kurumlarıyla, buna Mısır ordusu dahil, ABD’nin tarihsel dostluğu ve ortaklığı bulunmaktadır. Ülkemiz Mısır halkının tüm vatandaşların haklarına saygı duyacak demokratik hükümet taleplerini desteklemelidir.

 

Kongre Üyesi Kay Granger Cumhuriyeçi Parti ve Nita Lowey, Demokrat Parti01nita

 

İki Kongre üyesi ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

Mısır uzun zamandan beri ABD’nin önemli bir ortağı ve istikrarı bölgesel ve küresel güvenlik adına esas öneme sahip. Adli Mansur ve Mısır ordusunun tüm Mısırlıları kapsayıcı bir hükümet kurulması için hızlı bir şekikde demokratik seçimleri gerçekleştirmesini samimiyetle diliyoruz.

 

ABD insan haklarının korunması, yargının sesi, ifade özgürlüğü ve Mısır halkını bütünüyle temsil eden hükümet anlayışını desteklemedeki sağlam duruşunu sürdürecektir.

 

Michael McCaul, Kongre Üyesi, Cumhuriyetçi Parti

 

Mısır halkının yaklaşık iki yıl önce talep ettiği demokratik değişiklik ve Müslüman kardeşlerin iktidara geçmesinden bir yıl sonra kısa süreli demokrasi deneyiminin yolunda gitmemesine şahit olmak rahatsızlık verici.

Şuna inanıyorum ki, bu olumlu bir gelişme ve umuyorum ki Mısır ordusu düzeni kurmak için hızlı hareket edecektir. ABD Mısır’da doğru demokrasinin şekillenmesi için yapıcı rol oynayacaktır.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.