Libya ve Mısır’daki olaylar Amerikan iç siyasetine malzeme oldu

Libya ve Mısır’daki olaylar Amerikan iç siyasetine malzeme oldu

Bşkan Barack Obama ile Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD’nin Libya büyükelçisinin öldürülmesinde sorumlu olanların adalet karşısına çıkarılcağı sözü verdi. Hükümet büyükelçinin katilleri peşine düşürken yaşanılan olayı Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney ise Obama’nın hataları olarak savundu.

Libya’da yaşanılan terör olayları Amerikan’ın iç siyasi çekimesini de alevlendirdi. Obama, olaya tepki gösterirken kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den rakibi olan başkan adayı Mitt Romney, hükümete yüklendi.

Başkan Obama, bütün dünya ülkelerini bu tarz saldırılara karşı beraber durmaya çağırdı. Başkan dünya genelinde görev yapan tüm Amerikan yetkililerinin güvenlikleri için ellerindeki bütün güçleri kullanacağı sözünü verdi.

Büyükelçi Stevens’a yapılan saldırıyı korkunç olarak isimlendiren Obama Stevens’ı Libya devriminde halka destek olan ve onları cesaretlendiren örnek bir kişi olarak tanımladı.

Libyanın özgürleşmesi için büyük çalışmalar yürüttüğünü söylediği Büyükelçi Stevens’ı öldürenlerin yargı önüne çıkarılması için Libyalı yetkililerle beraber çalışacaklarını ifade eden Obama saldırı nedeniyle Libya ve ABD arasındaki bağların zayıflamayacağını da ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da yaptığı açıklamada, eylemi Libya hükümetinin değil küçük bir radikal grubun yaptığına işaret etti. Dışişleri Bakanı Clinton, saldırıda hayatını kaybeden Stevens ve ailesi için duacı olduklarını belirtirken, eylemi gerçekleştirenlerin Libya hükümeti ile birlikte yakalayıp adalete teslim edeceklerini dile getirdi.

ELÇİNİN ÖLÜMÜ İÇ SİYASET MALZEMESİ OLDU

Obama hükümetini Libya ve Mısır’da Amerikan büyükelçiliğine yönelik yapılan saldırılardan sorumlu tutan Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Mitt Romney, yaşanılanları ‘‘utanç verici’’ diye tanımladı.  

Florida eyaletinde kameralar karşısına çıkan Romney, hükümetin elçiliğe yönelik daha önce yapılan saldırılardan ders almamakla eleştirdi. Olay karşısında şoke olduklarını aktaran Romney, Başkan Obama’nın yalnızca kendi beyanatlarından değil kabine üyeleri ve emrinde çalışan kimselerin sözlerinden de sorumlu olduğunun üstünü çizdi. Romney, Bingazi’deki saldırı için ise, ‘‘acımasızca’’ ve ‘‘iğrenç’’ dye niteledi.

Anketlere göre Başkan Obama ile son aylarda arasındaki puan farkını giderek kapatan Mitt Romney, kasım ayındaki seçimlerin zor geçeceğini gösteriyor. Özellikle Obama’yı ekonomi konusunda sıkıştıran Romney’in en zayıf olduğu alan ise dış politika. Yaz ayında İngiltere, İsrail ve Polanya’ya başkan adayı olduktan sonra ilk ziyaretini gerçekleştiren Romney bu ülkelerdeki açıklamaları ile dış politikada ne kadar tecrübesiz olduğunu ortaya koymuştu. Anketlere göre dış politika da Obama’nın Romney’e göre daha iyi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 56 tersini ifade edenlerin yüzdesi ise 42 olarak görülüyor. Ancak Libya’da yaşanılan olaylar sonunda bu oranlarn değişmesi de sözkonusu.

Dün Mısır ve Libya’da, İslam karşıtı filmin Amerika’da yapıldığının duyulmasıyla galyana gelen halk her iki ülkedeki ABD elçiliklerine saldırdı. Libya’nın Binğazi şehrinde bulunan Amerikan konsolosluğunun protestocular tarafından kuşatılması üzerine daha güvenli bir bölgeye gidebilmek için konsolosluk binasından ayrılan ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Steven’ın bulunduğu konvoya roketatarlı saldırı yapıldı. Saldırıda büyükelçi ile birlikte 3 Amerikan vatandaşı daha yaşamını yitirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.