Kongre yasama yılına dün başladı, başkanını da seçti

Kongre yasama yılına dün başladı, başkanını da seçti

113. Kongre dün yeni yasama yılına başladı. Yeni yasama yılı nedeniyle Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi (House) başkanlığı seçimi de yapıldı. Meclis başkanlığını geçtiğimiz dönemde yapan Cumhuriyetçi Parti Ohio eyaleti milletvekili John Boehner yeniden seçildi.

113. Kongre’yi önümüzdeki çalışma döneminde oldukça sıkıntılı konular bekliyor. Meclis başkanlığını 220 milletvekilin oyunu alarak kazanan Boehner’a olan güven oyu geçtiğimiz döneme nispeten düşmüş görünse de Başkan Obama’ya karşı uyguladığı sert muhalefeti ile dikkat çekiyor. Kongre’nin üst kanadı olan Senato’nun başkanlığını ise Amerikan Anayasası’na göre başkan yardımcısı yani Joe Biden yürütüyor.

Kongre’yi yeni çalışma döneminde de sıkı konular bekliyor. Senato ile Temsilciler Meclisi’nin öncelikli olarak önüne gelecek dosyalar arasında ülkenin borçlanma limiti olacağı öngörülüyor. Hali hazirda 16.4 trilyonluk borçlanma limitini dolrudan ABD devletinin çalışanlarına iki ay daha maaş verebilecek bütçesi kaldığı belirtiliyor. 2011 yılında borç limtinin arttırılmasını ülke tarihinde ilk defa hükümete karşı pazarlık konusu eden Cumhuriyetçilerin yeniden aynı tavrı sergileyip sergilemeyeceği merak konusu.

Borç limiti dışında Kongre’nin önüne gelecek olan önemli konular arasında göçmenlik ile bireysel silah edinme hakkında yapılacak düzenleme de sözkonus. Başkan Obama basına sızan haberlere göre önümüzdeki haftalarda göçmenlik konusunu Kongre’ye göndereceği önesürülüyor. Henüz Obama hükümeti tarafından doğrulanmasa da Başkan’ın göçmenlik sorununa yönelik bir düzenlemeye gitmek istediği kesin. Zira Obama seçim döneminde göçmenlik konusunda düzenlemeye gitme sözü vermiş karşılığında Latin Amerikalıların yüzde 71 diğer göçmen gruplarının ise yüzde 90’ına yakının oyunu almayı başarmıştı.

Başkan Obama ve Kongre arasında sıkı pazarlığa neden olacak bir diğer konu ise bireysel silah edinme hakkına karşın yapılacak düzenleme. Geçtiğimiz 14 Aralık günü Connecticut eyaletinin Newtown kasabasında bir ilkokula düzenlenen silahlı saldırı sonunda 20’si çocuk 6’sı yetişkin 26 kişinin katledilmesinden sonra alevlenen bireysel silah edinme hakkında düzenlenmeye gidilmesi için Kongre ve Beyaz Saray’a kamuoyu baskısı sözkonusu.  Başkan Obama saldırı silahı olarak adlandırılan otomatik ve askeri silahların bireylere satılmasına yasak getirilmesi taraftarı. Kongre’de güçlü lobiye sahip olan Ulusal Silah Derneği (NRA) ise seçilmişlerden kişilerin silah edinmesine kısıtlama getirilmesi yerine okullara özel güvenlik sağlanmasını istiyor. Amerika’da bireylerin silah edinme hakkı anayasal bir hak ve bu nedenle de Kongre’nin bu konuda düzenlemeye gidecek olması ciddi bir uzlaşıyı da zorunlu kılıyor.

KONGRE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Son seçimlerde Kongre’nin alt kanadındaki çoğunluğu yeniden ele geçirmeyi başaran Cumhuriyetçi Parti, biraz kan kaybı yaşasa da Temsilciler Meclisi’nde 234 vekili bulunuyor. Meclis’te bir önceki döneme oranla 8 sandalye kaybeden Cumhuriyetçiler’in koltuk sayısı 234. Buna karşın Demokrat Parti’nin sandalye sayısı ise 201.

Kongre’nin alt kanadında ise senatör sayısını arttıran Demokratlar, Cumhuriyetçi Partililer’e karşı 45’e 55 üstünlük sağlamış durumda. Yeni Kongre’de 12 senatör ve 84 milletvekili ilk kez görev yapacak. Amerikan Senatosu’nda ilk kez kadın üyelerin sayısı 20 oldu.

113. Kongre döneminde Senato’da ilk defa bir eşcinsel senatör seçilmeyi başardı. Bazı ilklerin olduğu 113. Kongre’de Temsilciler Meclisi’nde ilk kez bir Hindu vekil yer alıyor. Ayrıca yeni milletvekili seçilen Tammy Duckworth, Irak gazilerinden ve eski bir kadın asker. Tayland doğumlu Duckworth Temsilciler Meclisi’ne engelli gazi olarak seçilen ilk kadın olarak tarihe geçti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.