Kerry, ‘nükleer barış’ için İran’dan laf değil icraat istedi

Kerry, ‘nükleer barış’ için İran’dan laf değil icraat istedi

Dışişleri Bakanı John Kerry, İran’la diplomatik temasa sıcak baktıklarını ancak İran’ın, tartışmalı nükleer çalışmaları konusundaki tıkanıklığı aşmakta samimi olduğunu ispatlaması gerektiğini söyledi.

İki ülke liderinin tarihi telefon görüşmesinin ardından daha yüksek sesle konuşulmaya başlanan ABD-İran diplomatik yakınlaşmasını Tokyo’da değerlendiren Kerry, İran’a yönelik politikanın ancak Tahran’ın somut adım atması durumunda değiştirileceğini vurguladı. Kerry, “Kelimelerin değişiklik getirmeyeceğini, somut adım gerektiğini ve bu adımların açıkça yeterli seviyede olması gerektiğini Başkan (Barack Obama) da söyledi, ben de söyledim.” ifadelerini kullandı. Geçen hafta New York’ta gerçekleşen BM zirvesi sırasında İranlı mevkidaşı Cevad Zarif’le görüşen Kerry, ayrıca “Fırsatları araştırmamak, ABD için diplomatik başarısızlık olurdu.” sözleriyle iki ülke arasında son günlerde artan diplomatik temasları savundu. İran ile nükleer anlaşmazlıkta barışçıl bir yol bulunabileceğini ifade eden ABD’li bakan, İsrail’in güvenliğinin kendileri için hâlâ çok önemli olduğunun altını çizdi.

 

BM zirvesine katılmasından önce Batı dünyasına ve Washington’a yönelik sıcak mesajlar vermeye başlayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin diplomatik girişimi, ABD Başkanı Barack Obama’yla 34 yıl sonra bir ilk olan 15 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesini sağlamıştı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.