Kalipso Kralı Belafonte, siyahi toplumu silah tartışmalarında aktif olmaya çağırdı

Kalipso Kralı Belafonte, siyahi toplumu silah tartışmalarında aktif olmaya çağırdı

Karayip müziğinin ünlü sesi, ‘Kalipso Kralı’ Harry Belafonte, ülkedeki siyahi topluma, silahların denetimi konusunda sürdürülen tartışmalarda aktif olmaları çağrısında bulundu.
    
Aynı zamanda tanınmış bir toplumsal haklar savunucusu olan Belafonte, Rhode Island eyaletindeki bir tasarım okulunu ziyareti sırasında Associated Press haber ajansına açıklamalarda bulundu.
    
Silahların denetimi tartışmalarının özellikle Connecticut eyaletindeki bir okulda düzenlenen, çoğu çocuk 26 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıdan sonra alevlendiğine işaret eden Belafonte, bu tartışmalar sırasında Amerikan kentlerinde onlarca yıldan beri süren silahlı şiddet konusunun görmezden gelindiğini belirtti.
    
Silah denetimi tartışmalarında siyahların yeterince yer almadığını savunan Belafonte, “Beni asıl rahatsız eden tartışmalara katılanlar. Afrika asıllı Amerikalıların oluşturduğu toplum… Bu toplum nerede, düşünceleri nerede? Siyahi toplumun, siyahi yönetimin ayağa kalkmaya ihtiyacı var” diye konuştu.
    
Belafonte, Rhode Island Tasarım Okulu’nda yaptığı konuşmada da kendisini dinleyen 550 kişiye, fakirlik, eşitsizlik, şiddet ve aç gözlülük sorunlarını çözmede “radikal düşünceleri” benimsemeleri çağrısında bulundu.
    
Belafonte, ulusal liderlerin, geçmiş baskıcı liderlerden kendilerine miras kalan hep aynı donuk ve sıkıcı alan içerisinde konuştuğunu söyledi.
    
Karayip müziğini dünyaya tanıtan ve sevdiren isim olarak ‘Kalipso Kralı’ lakabıyla kalplerde taht kuran 85 yaşındaki Belafonte, aynı zamanda siyahilerin hakları konusundaki çalışmalarıyla ön plana çıkan tanınmış bir toplumsal haklar savunucusu.

Suikasta kurban giden ünlü siyahi hakları savunucusu Martin Luther King Jr. ve Student Non-Violent Coordinating Committee’nin de (Öğrenci Şiddeti Reddetme Koordine Komitesi) aralarında bulunduğu öğrenci kuruluşlarına maddi destek sağlayan Belafonte, 1963’te Washington’da düzenlenen ünlü siyahi yürüyüşünün de organizatörleri arasında yer almıştı.
    
Washington’da 1963 yılında yapılan 250 bin kişinin katıldığı barışçı dev yürüyüş sırasında, Lincoln anıtı önünde “Bir rüyam var” diye başlayan ünlü konuşmasını yapan Martin Luther King Jr, ülkede yaşayan siyahilere toplumsal ve ekonomik haklarının tanınması çağrısında bulunmuştu.’

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.