Kaçak çocuklara sınırdışı kararı Obama ile Demokrat valinin arasını açtı

Kaçak çocuklara sınırdışı kararı Obama ile Demokrat valinin arasını açtı

Başkan Barack Obama’nın kaçak göçmen çocukların sınırdışı edilmesi kararını sert bir şekilde eleştiren Demokrat Partili Maryland Valisi Martin O’Malley, Beyaz Saray’ın “O zaman çocukları Maryland’a yerleştirelim” teklifiyle karşı karşıya kaldı. Teklif karşısında şaşıran O’Malley, dolaylı yoldan ‘olabilir’ yanıtını verdi. Sınırdışı konusunda Obama’yla ters düşen O’Malley’nin Demokrat Parti’nin liberal kanadındaki rahatsızlığa tercüman olduğu ifade ediliyor.

Kaçak çocukların sınırdışı edilmesi yönündeki Beyaz Saray kararını eleştirmesiyle gündeme gelen Maryland Valisi, ülkelerine geri yollanan çocukların ‘ölüme gönderildiğini’ iddia etmişti. Başkan Obama’ya Demokrat Parti içinde en sert eleştiriyi yapan O’Malley, Beyaz Saray’ın sınırdışı edilecek kaçak göçmen çocukların ülkeleri yerine Maryland’a gönderilmesi teklifine dolaylı yoldan ‘olur’ dedi. Obama yönetiminin çocukları Maryland eyaletinin Westminster şehrine yerleştirmek istediğini açıklayan O’Malley, “Bu, şehir için ağır bir karar olur. Çocukların güvenliği, taciz gibi vakalar açısından bu çok riskli” dedi. O’Mallet, federal hükümete Westminster yerine eyaletin batı bölgelerinde uygun binalar önerebileceklerini söyledi.

Bu arara Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest yaptığı basın toplantısında çocukların ülkelerine geri iadesinde hayatlarını riske edecek durumların gözetileceğini belirtti. Earnest, “Ancak federal bir kanunun da daha etkin uygulanması gerekli” diyerek sınırdışı işlemlerinin devam edeceği mesajını verdi.

Politico.com adlı web sitesi O’Malley’in Beyaz Saray eleştirisini 2016 seçimleri için liberal kanada yaptığı yatırım olarak yorumladı. İnternet sitesi, “Bu eleştiri valinin 2016 seçimlerinde Demokrat Parti’den taban kazanma çabasından öte bir şey değil” diye yazdı.

İnsan hakları savunucuları ve göçmen dernekleri ise O’Malley’in çıkışına destek verdi. Maryland’de bulunan CASA adlı Latin Amerikalı göçmen hakları derneği, “Valimizle övünüyoruz. Nihayet söylemek istediklerimizi anlayan bir yetkili çıktı” diyerek O’Malley’e sahip çıktı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.