Jeb Bush da ‘doğum ile kazanılan vatandaşlık hakkı’ tartışmasına katıldı

Jeb Bush da ‘doğum ile kazanılan vatandaşlık hakkı’ tartışmasına katıldı

Cumhuriyetçi Parti’nin (GOP) 2016 başkanlık seçimlerinde güçlü başkan aday adaylarından olan Florida eski valisi Jeb Bush da doğum ile kazanılan ‘vatandaşlık hakkı’ tartışmalarına katıldı.

GOP’nin başkan aday adaylarından ünlü işadamı Donald Trump’ın haftasonu gündeme taşıdığı doğum ile kazanılan vatandaşlık hakkının kaldırılması muhafazakar çevrelerde destek görmüştü. Jeb Bush ise  dün tartışmalara katılarak doğum yolu ile elde edilen vatandaşlık hakkının istismar edilememek kaydı ile yürürlükte kalmasını desteklediğini açıkladı.

GOP’nin birçok başkan aday adayı, ABD Anayasası’nın 14. maddesi olan ve Amerika sınırları içinde doğan her çocuğa vatandaşlık hakkı tanıyan kanunun kaldırılması gerektiğini savunuyor. Bush, ‘‘anchor babies’’ olarak adlandırılan ve doğum ile kazanılan vatandaşlık hakkının ABD Anayasası ile koruma altına alındığına dikkat çekti.

Kaçak göçmen sorunu ile mücadele için gündeme getirilen konu hakkında bir radyo programında konuşan Bush, “Eğer bu hakkı istismar eden ya da kötüye kullanarak yurt dışında hamile kadını buraya getirenler varsa bunlar hakkında cezai işlem yapılmalıdır” dedi.   

Bush, yasama organının bu konuda düzenleme yapma görevi olduğunu aktararak, kaçak göçmenlerin, kanunu kötüye kullanımının önlenebileceğini savundu.

Donald Trump gibi doğum ile elde edilen vatandaşlık hakkının kaldırılmasını destekleyen Cumhuriyetçi başkan aday adayları arasında Wisconsin Valisi Scott Walker, New Jersey Valisi Chris Christie, Kentucky Senatörü Rand Paul gibi isimlerde bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.