“Hiçbir ülkeden Kobani’deki krizi çözmesini beklemiyoruz”

“Hiçbir ülkeden Kobani’deki krizi çözmesini beklemiyoruz”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye’den tek başına kara hareketı yapması yönünde bir beklentileri olduğu yönündeki iddiaları doğru olmadığını açıkladı. Psaki, “Hiçbir ülkeden Kobani sorunu çözmesini veya herkesi ilgilendiren bu tehdidi üstlenmesini beklemiyoruz.” dedi.

Sözcü Jen Psaki, günlük basın toplantısında Türkiye ile IŞİD konusuda yapılan görüşmelere ilişkin çok sayıda soruya muhatap oldu. Koalisyonun kurulmasının üzerinden henüz birkaç hafta geçtiğini hatırlatan Psaki, “Türkiye daha önemli bir rol oynamak istediğini ortaya koydu.” dedi.

Psaki, IŞİD’in askeri işbirliği, teröre finansal desteğin durdurulması, bölgeye yabancı militan akışının engellenmesi, insani yardım sağlanması ve IŞİD’in radikal ideolojinisine karşı gelinmesi yoluyla yok edilmesi için kurulan geniş tabanlı koalisyona destek konusunda Türkiye’nin konumunun net olduğunu dile getirdi. Tüm bu alanlarda Türkiye’nin katkı sağlayacak kapasitede olduğunu ve Türkiyeli yetkililer ile bunları görüştüklerini ifade etti.

Bir gazetecinin Türkiye’nin önceliğinin Esad olduğunu ifade etmesi üzerine Psaki, koalisyonun IŞİD’e odaklı olduğunu ve hedeflerinin değişmediğini söyledi. Psaki, “Bu (Esed rejimi) uluslararası koalisyonun ve ABD’nin çabalarının odak noktası değil.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Türkiye’den tek başına kara harekatı yapmasını beklenmesinin gerçekçi olmayacağı yönüdeki ifadelerin hatırlatılması üzerine ise Psaki, hiçbir ülkeden Kobani sorunu çözmesini veya herkesi ilgilendiren bu tehdidi üstlenmesini beklemediklerini söyledi.

Koalisyon güçlerince Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik hava saldırısı sayısının 400’ü bulduğunu kaydeden Psaki, sadece bir gecede Kobani çevresindeki IŞİD hedeflerine 13 farklı hava saldırısı gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.