(HABER YORUM) Obama, Romney’in muhafazakar tabanını güçlendiriyor

(HABER YORUM) Obama, Romney’in muhafazakar tabanını güçlendiriyor

Başkan Barack Obama, geçtiğimiz hafta içinde eşcinsel evliliğe açıktan destek veren ilk Amerikan başkanı olarak tarihe geçti. Ancak bu tarihe geçmek Başkan Obama’nın kasım ayında gireceği seçimde işini şimdiden daha zora soktuğunu gösteriyor.

Obama eşcinsel evliliğin yasallığına verdiği destek ile sadece rakibinin muhafazakar çevrede güçlnemesini değil dindar siyahi Amerikalıların da kasım ayındaki tercihlerini etkileyebilecek kadar önem taşıyor.  Obama’nın kasım ayında muhtemel rakibi olan Mitt Romney’e Cumhuriyetçi Parti’nin dindar tabanı Başkan’ın eşcinsel evliliğe verdiği destekten sonra arttığı görülüyor.

NPR gibi ülkenin önde gelen haber kuruluşları özellikle Evanjeliklerin güçlü olduğu eyaletlerde Romney’in desteğinin arttığı yolunda haberlere imza attı. Buna karşı Kuzey Carolina, Georgia gibi eyaletler de önemli nüfusa sahip olan siyahiler arasında ise Obama’nın eşcinsel evliliğe desteği rahatsızlık uyandırdı. NPR radyosuna konuşan bazı dindar siyashiler kasım ayında kime oy verecekleri konusunda kararsız duruma düşdüklerini belirtti.

Evanjeliklerin Romney ile soğuk olan ilişkileri giderek güçleniyor. Haftasonu Hristiyanların en büyük okulu olarak kabul edilen ve Evanjelik mezhebine ait olan Liberty Üniversitesi’nde konuşan Romeny, yaptığı konuşma ile kasım ayında aralarında ittifakın kurulduğu iddialarını adeta doğruladı. Romney, Üniversite’nin programına katılan yaklaşık 35 bin kişiye hitaben yaptığı konuşmada Başkan Obama’nın eşcinsel evliliğe verdiği desteği eleştirdi.  

Evanjelikler içinde en etkili grubun önderliğini yürüten ve efsane babası Jerry Falwell’den bayrağı devralan, okulun da rektörü olan Jerry Falwell Jr. Romney için dindar kesimin beklentilerini aşağıya çekmeleri konusunda imalı ifadeler kullandı. Falwell Jr., ‘‘Kasım ayında Amerşkalılar kendilerine rahip değil başkomutan seçecekler’’ diyerek Romney’in Mormon mezhebinden olmasının kendileri için bir sorun olmadığını dolaylı olarak ifade etmiş oldu.

Romney, eşcinsel evliliğe yasal hak tanınmasını eleştirirken kendisinin de desteklediği ancak Evanjeliklerin şiddetle karşı çıktığı kürtaj konusunda konuşmadı. Yine Romney mensubu olduğu mezhebi hakkında da konuşmaktan kaçınırken, Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı ‘‘Erkeğe değil Allah’a güvenmeli’’ diyerek din ile ilgili sorunu olmadığı mesajını verdi. Yine Romney, Evanjeliklere barış dalı uzatırken, Hz. İsa’yı hayatında hep rehber edindiğini savundu.

Siyaset din ilişkisi Evanjelikler ile Romney arasında tekrar ayardan geçerken, politik beklentiler-çıkarlar savunulan değerlerin önüne geçeceğini gösteriyor. Amerika’da rahiplerin yüzde 75’i Mormon mezhebini Hristiyanlık dışı gördüğü yapılan kamuoyu yoklaması ile daha önce gün ışığına çıkmıştı. Evanjelikler de Mormon tarikatını din dışı görenlerin oranı ise yüzde 90’lar seviyesinde.

Hristiyanlıktan görünmeyen bir mezhebin üyesine Cumhuriyetçi Partili diye destek vermeleri Evanjelikler’in kendileri ile çelişmeleri siyaset arenasında daha çok tartışılacağa benziyor. Evanjeliklerin Romney’i desteklemelerine adeta destek veren Obama’nın eşcinsel evliliğe yönelik açıklaması ise, bu dindar mezhep mensuplarının da önlerinde fazla bir şans bırakmamış görünmüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.