Google Başkanı Schmidt’in Kuzey Kore’yi ziyaret etme planı hükümeti rahatsız etti

Google Başkanı Schmidt’in Kuzey Kore’yi ziyaret etme planı hükümeti rahatsız etti

İnternet arama motoru Google Başkanı Eric Schmidt’in Kuzey Kore’yi ziyaret etme planı, hükümeti rahatsız etti.

Obama yönetimi, Schmidt’in yapacağı gezinin, ülkenin genç lideri Kim Jong Un’un üzerinde baskı oluşturulmaya çalışılırken Kuzey Kore’ye destek verebileceğinden endişe ediyor.

Amerikalı yetkililer ayrıca üst düzey ziyaretin, özellikle Arap Baharı sırasında tüm dünyada sosyal medya özgürlüklerinin coşkulu taraftarı olan ABD’nin Asya’daki ortaklarının kafasını karıştırabileceği ve yeni Dışişleri Bakanı atanması hazırlığı sırasında ABD politikasında değişimi akla getirebileceği endişesi içinde.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Schmidt’in ve yine bu ay Kuzey Kore’yi ziyaret etmek isteyen eski New Meksiko valisi Bill Richardson’ın planlarıyla ilgili olarak, ”Ziyaretin zamanlamasının uygun olmadığını düşünüyoruz ve kendileri de görüşlerimizi gayet iyi biliyor” açıklamasını yaptı.

ABD’nin eski BM Büyükelçisi de olan Bill Richardson, CBS ve CNN kanallarında yaptığı söyleşilerde, Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda tedirgin olmaması gerektiğini belirterek, Kuzey Kore’yi aralık ayında ziyaret etmeyi planladıklarını, gezilerini geçen ay Güney Kore’de yapılan devlet başkanlığı seçimi nedeniyle Bakanlığın ricasıyla ertelediklerini söyledi.

Richardson, Kuzey Kore gezisi sırasında, devlete karşı belirtilmeyen ”düşmanca” eylemler işlediği şüphesiyle burada tutuklanan Amerikan vatandaşı konusunu gündeme getireceğini ve Amerikalı tutukluyla görüşmeye çalışacağını kaydetti.

Kuzey Koreli yetkililerle, endişe duyduğu nükleer silahlanma konusunu da görüşmeye ve onları ”doğru yola” getirmeye çalışacağını ifade eden Richardson’ın 1994 yılından bu yana Kuzey Kore’ye en az 6 kere gittiği, bu gezilerinden ikisinde tutuklu Amerikalıların serbest bırakılması için müzakere ettiği biliniyor. Richardson, Kuzey Kore’yi son olarak 2010 yılında ziyaret etmişti.

Kenneth Bae, Kuzey Kore’nin son 4 yılda göz altına aldığı 5. Amerikalı. Pyongyang yönetimi, eski lider Kim Jong Il ile görüşen eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın ziyaretinden sonra 2009 yılında tutuklu 2 Amerikalı gazeteciyi serbest bırakmıştı.

Bill Richardson, kendisi ve Schmidt’in ziyaretleri sırasında Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşmeleri konusunun şüpheli olduğunu, dışişleri ve ekonomi bakanlıklarından ve ordudan yetkililerle görüşmeyi umduklarını söyledi.

Google Başkanı Eric Schmidt’in, dünyada internet erişiminin ve insanları siyasi baskıyla yoksulluktan çekip çıkaran gücünün sıkı bir savunucusu olduğu biliniyor. Kuzey Korelilerin, şahsen bir yabancıyla telefonla ya da e-postayla etkileşim içinde olmaları için hükümet izni almaları gerekiyor, sadece küçük bir elit tabaka internete bağlanabiliyor.

ABD yasaları, Amerikan şirketlerinin, nükleer ve füze programları nedeniyle katı yaptırımlara maruz kalan Kuzey Kore ile anlaşmalar yapmasını kısıtlıyor.

Kuzey Kore, Aralık ayında uzun menzilli füze deneyerek, BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmişti, bu nedenle ABD ve müttefikleri Kuzey Kore’ye daha sert yaptırımlar peşinde. Bu, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi ve Kuzey Kore’nin müttefiki Çin’in karşı çıkması nedeniyle zor görünüyor. Çin’in, Kuzey Kore’nin böyle bir cezalandırmaya nükleer denemeyle yanıt verebileceğinden endişe ettiği sanılıyor.

Güney Kore’deki hükümet değişikliği de Washington ve Seul’un, Kuzey Kore meselelerinde bir arada hareket edip etmeyeceği yönünde soru işaretleri doğurmuş durumda.

Güney Kore’nin yeni lideri Park Geun-hye’nin, şubat ayında göreve geldikten sonra Kuzey Kore’ye karşı daha uzlaşmacı bir yaklaşım içine gireceği bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.