Göçmenlik reformu tasarısı, yeni yasaya göre daha karışık bulundu

Göçmenlik reformu tasarısı, yeni yasaya göre daha karışık bulundu

Senato’ya sunulan ve yaklaşık 11 milyon kaçak göçmene ABD vatandaşlığının kapılarını açacak olan göçmen reformu tasarısı, 1986 yılında hayata geçerek yaklaşık üç milyon kişiye yasal statü sağlayan Göçmenlik Reformu ve Denetimi Kanunu’na göre daha karmaşık bulunurken, reformun karşıtları ile destekçileri arasında tartışmalara yol açtı. Muhalifler, yayınlanan yasa tasarısını, 1986 yılında Ronald Reagan tarafından onaylanan af yasası ile bir tutarken, destekçiler, göçmenlerin yasal statü elde etme hayallerinin gerçek olacağına ilk kez inandıklarını belirtti.

 

2012’DEN ÖNCE GİRİŞ YAPILMASI ZORUNLU

 

Yeni tasarı, kanundan yararlanacak kaçak göçmenlere, 2011 yılının son gününden bir buçuk yıldan daha kısa bir süre önce ABD topraklarına giriş yapmayı ön görüyor. 1986 kanunu ise, göçmenlerin 1982 yılının ilk gününden itibaren ABD’de yaşamış olmalarını gerekli görmekteydi.

 

13 YIL SONRA VATANDAŞLIĞA BAŞVURU

 

1986 yasasına göre, kaçak göçmenler on sekiz ay geçici yasal statü hakkını aldıktan sonra daimi yasa statü için, 5 yıl sonra ise Amerikan vatandaşlığı için başvuruda bulunabiliyorken,  Çarşamba günü yayınlanan yeni tasarı bu süreci on üç yıla kadar uzatıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan New York Barosu Göçmenlik ve Ticaret Avukatı Cahit Akbulut,  önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmesi beklenen göçmenlik kanunu kapsamında; kaçak göçmenlere, geçmişteki vergilerini ve 2 bin dolar olması beklenen bir ceza ücretini ödemesi koşuluyla ilk aşamada şartlı oturma, çalışma ve seyahat müsaadesi verileceğini belirtirken, göçmenlerin on yıl sonra “Green Card”, üç yıl sonra ise ABD vatandaşlığına başvurma hakkına sahip olacağını kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.